≫ 

14 opasnih razloga zbog kojih vas boli stomak i imate grčeve - iako još nije vreme da dobijete

Ima dana kada mislimo da nas naše telo prosto mrzi

  • 0

Naduti ste, razdražljivi i umorni, dok vam je lice prekriveno bubuljicama kao da ste opet u pubertetu i bijete bitku tinejdžera. Jednom rečju, imate sve simptome kao pred ciklus, samo što je termin veoma daleko.

6 opakih bolesti koje mogu da izazovu ulošci i tamponi

Nemojte da paničite jer stručnjaci ističu da postoji gomila razloga zašto vaše telo proživljava predmenstrualne simptome, a nije vreme da dobijete. Ukoliko imate temperaturu, mučninu i povraćanje, ili bol u stomaku ne prolazi iako uzimate lekove protiv bolova obavezno se javite vašem lekaru. Uzbunu možete da alarmirate i ako vam izostanu tri ciklusa zaredom, dok su ovo neki od razloga zašto prolezite kroz taj pakao.

Anovulacija

Bol u stomaku nemojte da zanemarujete i da čekate da sam od sebe prođe. Foto-ilustracija: Profimedia

Svakog meseca vaše telo prolazi kroz hormonske promene koje su povezane sa PMS-om, ali ukoliko tada ne ispuštate jajnu ćeliju nećete zapravo dobiti menstruaciju. Od 10 do 18 odsto ciklusa su anovulacija, a ona dovodi do težeg začeća.

Trudnoća

Ukoliko ste imali nezaštićeni seks ili preskočili da popijete pilulu na vreme uradite preventivno test na trudnoću.

Problemi sa štitnom žlezdom

Žlezda u obliku leptira koja se nalazi u delu vrata reguliše brojne funkcije u telu uključujući i metabolizam i menstrualni ciklus. Ukoliko se njen rad poremeti osetičete to po promenama vezanim za reproduktivne organe.

Hormonska kontracepcija

Jedno od uobičajenih neželjenih dejstava pilule za kontracepciju je to što dovodi do izostanka ciklusa. To je zbog toga što je jedan od načina ad se spreči trudnoća da učine zid materice tankim pa u toku meseca nemate šta da izbacite iz materice.

Stres

Stres može da poremeti rad celog organizma i da dovede do pojave ozbiljnih simptoma i bola. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Stres najčešće dovodi i do izostanka mentruacije jer povećana količina hormona kortizola utiče na hormonsku ravnotežu.

Sindrom policističnih jajnika

Učestali izostanci mentruacije mogu da budu posledica policističnih jajnika. Ciste koje se pojavljuju na jajnicima mogu da dovedu do njihovog uvrtanja i da uzrokuju bol poput menstrualnih bolova. Oko 20 odsto žena u svetu je pogođeno ovim sindromom.

Polipi

Ovi mali beningni tumori mogu da se pojave i u vašoj materici. Zbog njih je teže da žena ostane u drugom stanju, pa se lekari u većini slučajeva odlučuju da ih uklone procedurom koja je poznaat pod nazivom histeroskopija.

Upala karlice

Ovo se odnosi na infekciju koja zahvata matericu, falopijanove kanale ili jajnike, a javlja se kada se bakterija koja se prenosi seksualnim putem proširi od vagine do reproduktivnih organa.

Urinarna infekcija

Proverite s vremena na vreme vaš urin. Foto: Profimedia/BE&W, Pixabay

Ukoliko vam se jave jaki grčevi i bol proverite da niste dobili neku urinarnu infekciju. Ukoliko se ne leči može da se proširi na bubrege i ozbiljno ih ošteti.

Previše vežbate

Odlazak u teretanu može mnogo da vam pomogne kada se borite sa simptomima PMS-a, ali naporno vežbanje može da utiče na vaš ciklus.

Određene poze u seksu

Ironija, ali ponekad i zadovoljstvo može da bude uzrok bola. Neke poze u seksu su malo neprijatnije od drugih, kao što na primer dogi poza omogućava dublju penetraciju pa može da bude neugodna za neke žene.

Pobačaj

Pobačaji su češći nego što mislite, jer svaka trudnica ima 25 odsto šanse da izgubi bebu. Simptomi pobačaja mogu da budu bolni grčevi, a ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju i jave se grčevi obavezno se javite lekaru.

Endometrioza

Endometrioza može da oteža začeće. Foto: FreeDigitalPhotos.net/photostock, dream designs

Ovo ozbiljno stanje nastaje kada se tkivo koje raste u materici javi i spolja i uzrokuje pojavu bolnih grčeva.

Rak jajnika

Rak jajniak se retko javlja, ali je jedan od najsmrtonosnijih po žene. Obično ne pokazuje simptome ili ih pokazuje sporadično. Ukoliko primetite da nešto nije u redu ili vam se ciklus promenio, obavezno zakažite pregled.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Devojčici od 12 godina odstranjeno 3.5kg kose iz stomaka 

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA