≫ 

Više nije tajna: Otkriven razlog zašto žene zaista žive duže od muškaraca

Žene žive duže od muškaraca zahvaljujući zaštitnom dejstvu koje im pružaju hormoni

  • 3

Za duži život i bolje zdravlje, žene trebaju da zahvale hormonima, a posebno estrogenu.

 Napokon otkriven uzrok pojave policističnih jajnika koji su najveći krivac neplodnosti kod žena

Jedna od najboljih “caka” krije se u dužini telomera (krajeva hromozoma) u kojima su smeštene važne informacije. Ženske telomere su duže nego kod muškaraca i duže žive pa je zbog toga upravo njihova dužina povezana sa produžetkom života.

Hormoni su veoma važni za pravilno funkcionisanje organizma. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku ukazalo je na to da upravo estrogen utiče na aktivnost enzima koji pomažu telomerama da ostanu duže i duže žive.

U proseku žene žive 5 odsto duže od muškaraca, a razlika varira od zemlje do zemlje. Za ovo su krive i životne navike jer muškarci više piju i puše i imaju veći rizik od srčanih bolesti. Tajna razlike u dužini životnog veka leži kodirana u genetici muškaraca i žena.

Naš DNK kodiran je u 23 para hromozoma i telomere su krajevi tih hromozoma. Napravljene su od iste nukleinske kiseline kao i ostatak genetskih informacija, a njihova uloga je zaštitna. One štite vredan genetski materijal od ostatka hromozoma kako se on ne bi oštetio, posebno način na koji se ćelije repliciraju.

Replikacija za replikacijom vremenom počinje da smanjuje telomere. Kada postanu toliko kratke da su nefunkcionalne, ćelije počinju loše da funkcionišu jer je deo DNK koji je izložen oštećenju. Bez telomera, ćelije počinju da stare i umiru, pa su ovi krajevi vitalni za naše zdravlje.

DNK krije mnogo tajni. Foto: Pixabay.com

Ne čini ih samo vreme već i traume starima. Stres, zdravstveni problemi i loše navike skraćuju telomere i time i naš život. Tajna dužeg života žena krije se u estrogenu, hormonu koji čini pripdnice lepšeg pola ženstvenim, kontroliše njihov menstrualni ciklus i plodnost.

Estrogen služi ako gorivo nekim oblicima raka, ali je dugo vremena bio poznat po svojim zaštitnim efektima protiv drugih bolesti. Viši nivo hormona održava kardiovaskularni sistem u dobroj funkciji i pospešuje zdravlje kostiju.

Za žene je veoma važno da održavaju nivo estrogena u telu, posebno u periodu kada uđu u menopauzu i nivo njihovih hormona počne da opada.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hskk

    4. oktobar 2018 | 16:33

    Zene zive duze bas zato sto nemaju zenu.

  • Miško Genija

    5. oktobar 2018 | 12:59

    Žene žive duže zato što su uglavnom mladje od muškaraca za koje se udaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA