≫ 

Rak jajnika može da se spreči uz pomoć jeftinog leka kojeg svako od nas ima u kući

Naučnici stalno nastoje da pronađu najlakšu i najbolju prevenciju za mnoge bolesti koje pogađaju žene

  • 1

Jedna od bolesti koja pogađa sve više žena jeste karcinom materice i jajnika, a nova istraživanja pokazala su da mala doza aspirina može da smanji rizik od raka jajnika za četvrtinu.

Zbog raka grlića materice Srbija je puna siročadi! Podmukla bolest ubije najmanje jednu ženu dnevno, probudite se dok ne bude kasno! (FOTO) (VIDEO)

Istraživanje sa harvarda u kojem je učestvovalo 205.000 žena je pokazalo da one koje su redovno uzimale četvrtinu doze leka imale su manje šanse da obole od raka. Rak jajnika poznat je kao “tihi ubica”jer ima malo simptoma koji su vidljivi tek u kasnoj fazi bolesti.

Rak materice je veoma opasan, a rak jajnika nazivaju "tihim ubicom". Foto-ilustracija: pixabay.com

Aspirin se koristi kao lek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Poslednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lek ima mnoo širu primenu. On razređuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u lečenju različitih bolesti.

Obično ga lekari prepisuju kako bi smanjili probleme sa srcem jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka creva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.

Još uvek ne znaju kako je to moguće ali je verovatno zbog toga što uništava ćelije raka. Smanjenjem upale koja je povezana sa razvojem raak jajnika, on igra značajnu ulogu. Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od drugih jeste to što je sada utvrđeno koliko mala doza aspirina može da da rezultate.

Mala doza aspirina može da spreči nastanak smrtonosne bolesti. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Drugo istraživanje je pokazalo da lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. 10 tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 odsto.

Kako je aspirin poznat po tome što razređuje krv, veoma je opasno uzimati ga na svoju ruku jer može da dovede do krvarenja koje nije obično smrtonosno,a li zahteva boravak u bolnici. U retkim situacijama može da dovede do infarkta, šloga ili smrtonosnog krvarenja.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 1

    9. oktobar 2018 | 10:37

    Koliko su lekovi dobra preventiva kod karcinoma,svaki lek ima neželjena dejstva i jedno smo sprečili ali je nastalo drugo i šta onda,kuda,kako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA