≫ 

Muška menopauza je stvarna: Loš seks i učestalo mokrenje nisu jedino što vas očekuje

Kada kažemo menopauza odmah pomislimo na žene

  • 0

Sigurno se pitate zar nije menopauza rezervisana samo za žene, ali nije baš tako jer prema dijagnozama lekara i muškarci mogu da uđu u vrstu menopauze koja je slična onoj ženskoj.

Sprečite osteoporozu u menopauzi uz pomoć čudotvorne soje 

Prema terminima, ne postoji muška menopauza, ali se značajna promena dešava oko 50. godine života i slična je onoj kroz koju prolaze žene.

Prilike se značajno menjaju nakon 45. godine života. Foto: Pixabay.com

- Kod žena, najveća kontrola dolazi od hormona estrogena koji se smanjuje nakon 45. godine života i do 55. se spušta na veoma nizak nivo. Posledica su toplotni talasi, znojenje, loš kvalitet kože, suvoća vagine i smanjeni libido. Slični simptomi pogađaju i muškarce, ali ne tako drastično kao žene, rekao je ekspert za seksologiju doktor DamjanSendler.

Muška menopauza može da dovede do problema u spavaćoj sobi i do pogoršanja izgleda. Muškarci gube kosu, imaju poteškoća sa uriniranjem i povećava se rizik od raka prostate. Opada kvalitet kože i muškarci izgledaju umorno. Gube fizičku snagu,a li i snagu za seksualne vratolomije.

Kada muškarci uđu u 50-te njihova prostata se povećava što može da dovede do izvesnih neprijatnih simptoma menopauze. Veličinu prostate kontrolišu androgeni, posebno produkt testosterona poznat kao 5-DHT čiji nivo diktira uvećanje prostate nakon 45. godine života.

S godinama muškarci gube sve više kose. Foto: Profimedia.com

Zbog toga, gubi se kontrola kod mokrenja pa većina muškaraca u ovim godinama ne može da kontroliše curenje mokraće. Uvećanje prostate onemogućava zadržavanje mokraće duže vreme.

Seksualne performanse se takođe smanjuju jer se javlja poteškoća sa održavanjem erekcije. Slabi i fizička snaga i to sve utiče na nervni sistem odgovoran za održanje erekcije. Srce ne radi efikasno kao pre pa i to može da se odrazi na aktivnosti u spavaćoj sobi. Sve ovo može da utiče na to da seks traje kratko i potencijalne probleme sa ejakulacijom.

Postoje tretmani za smanjenje simptoma muške menopauze. Većina tretmana odnosi se na smanjenje veličine prostate uz pomoć lekova. Treba povećati fizičku aktivnost kako bi se povećala izdržljivost i pokretljivost.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA