Evo zašto dnevne povrede zarastaju brže od noćnih

Ljudsko telo je neverovatan mehanizam koji nikada nećemo moći da razumemo u potpunosti

  • 0

Naš unutrašnji sat je razlog zašto rane koje zadobijemo tokom dana zacele brže nego one koje se dese noću.

Zašto mala posekotina od papira može da izazove pravu agoniju?

Eksperimenti sa ćelijama kože i drugim ćelijama miševa pokazali su da dnevne povrede zaceljuju dva puta brže od noćnih. Kada su slična ispitivanja urađena na ljudima, kod 118 pacijenata primećeno je da je njihovim ranama nastalim noću trebalo 60 odsto više vremena da zacele nego onima koje su se desile u toku dana.

Dnevne povrede zacele brže od noćnih. Foto: pixabay.com

Istraživanje je objavljeno u Transnacionalnom medicinskom žurnalu. Unutrašnji sat reguliše zaceljivanje rana ćelija kože i optimizuje zaceljenje tokom dana. Ovo može da se pokaže kao korisno za operacije i druge medicinske intervencije i može da doprinese do novih lekova koji mogu da doprinesu zaceljenju rana.

Dnevni ritam prilagođava se različitim fazama dana, utiče na spavanje, ponašanje, nivo hormona, telesnu temperaturu i metabolizam.

Ovo otkriće doprineće boljem lečenju rana. Foto: Telegraf

- Pokazali smo da dnevni ciklus u satu našeg tela kontroliše kako brzo oštećene ćelije kože zaceljuju i kako se oštećeno tkivo oporavlja uz jedan veoma važan protein koji se zove aktin, rekao je autor studije Ned Hojl.

Efikasan oporavak kože krucijalan je za sprečavanje infekcije, a kada zaceljenje pođe po zlu rane mogu da ostave trajan i nepopravljiv ožiljak. Dalja istraživanja vezana za zaceljenje rana i doba dana kada one nastaju može umnogome da doprinese razvoju lekova koji pospešuju zaceljenje rana.

(Telegraf.rs/health24.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA