≫ 

Prepoznajte prve simptome menopauze i šta odmah morate da uradite da olakšate sebi život

Menopauza je prirodno stanje u životu svake žene i tegobe koje se tada javljaju treba shvatiti ozbiljno, ali ne i previše dramatično jer postoje načini da se oni ublaže i prežive

  • 5

Danas se obeležava Svetski dan menopauze te vam skrećemo pažnju da uz pomoć pravilne dijagnoze, savetovanjem sa stručnjacima i merama koje treba preduzeti - menopauza ne mora da bude bauk i smak sveta za vas.

Muška menopauza je stvarna: Loš seks i učestalo mokrenje nisu jedino što vas očekuje

Žene obično ulaze u menopauzu oko pedesete godine, ali to nij epravilo i može da se desi i mnogo ranije, ali i kasnije. Hormonske promene mogu da budu jačeg ili slabijeg intenziteta, ali svakako veoma utiču na emotivno i fizičko stanje žene.

Valunzi traju 30 sekundi do 10 minuta. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Veoma je važno prepoznati prve simptome menopauze. Kada vam menstruacija postane sve ređa dok potpuno ne izostane, znajte da je vreme da odete lekaru. Kada prođe 12 meseci bez menstruacije - zvanično nastupa menopauza.

Ono na šta se veliki broj žena žali jesu valunzi ili naleti toplote koji najčešče traju 30 sekundi do 10 minuta i praćeni su drhtavicom i pojačanim znojenjem.Dobra vest je ta što valunzi prolaze za godinu do dve dana pa se telo bvraća normalnom funkcionisanju.

Primećena je i veća suvoća vagine kao i manja želja za seksom što sve utiče na privatni život i odnos sa partnerom. Često se dešava da se žene u menopauzti bude noću i češće sanjaju. Treba obratiti posebnu pažnju na kožu koja postaje suva, gubi elastičnost i gustinu, a dolazi i do pojave bora pa čak i staračkih pega i mrlaj na licu. Usled depigmentacije kože, lice gubi sjaj i svežinu koju je nekada imalo.

Hidratacija je veoma važna u ovom periodu. Foto: Profimedia/Alamy

Česte promene raspoloženja manifestuju se kao pomešane emocije koje mogu da dovedu do plača i razdražljivosti. Depresivna raspoloženja praćena su osećajem iscrpljenosti, konstantnog umora i bezvoljnosti. Najveći broj žena suočava se sa opadanjem kose, njenim prpređivanjem i gubitkom elastičnosti.

Ne trebate da padate u očaj i pozdravljate se sa svojom mladosti. Ono što trebate da uradite jeste da preduzmete važne korake i počnete da brinete o sebi. Krećite se više jer vežbanjem i fizičkom aktivnošću oslobađate endorfin (hormon sreće), a uz to jačate kosti i mišiće, pomažete telu da ostane u dobroj formi.

Boravak na suncu i svežem vazduhu je najbolja i potpuno besplatna terapija jer hrani vaše telo vitraminom D. Obogatite jelovnik antioksidantima iz voća i povrća i smanjite alkohol i cigarete. Neka vam pri ruci uvek bude hidratantna krema jer koža postaje izraženo suva.

Koža gubi na elastičnosti pa se javljaju bore. Foto: Shutterstock

Dobra ishrana i redovno vežbanje pomoći će vam da održite telesnu težinu u normali jer se tokom menopauze dešavaju velike oscilacije. Metabolizam se usporava, stres se povećava zbog neredovnog odmora i nedovoljno spavanja što sve zajedno negativno utiče na liniju. S godinama, telo sagoreva sve manje kalorija pa je neophodno regulisati kaloriski unos.

Preskakanje srca može da bude znak menopauze, a kako je moguć i povišen holesterol neophodno je da se obratite lekaru za pomoć. Kod preskakanja srca javlja se osećaj gubitka daha, gušenja i imate osećaj da ćete svakog časa pasti u nesvest.

VIDEO: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica D.

    18. oktobar 2018 | 14:11

    Znači, strašno! Sve u tekstu opisano imam! Najgori su valunzi, koza gori. Jedva čekam da sve to prodje. 🙄

  • Ana

    18. oktobar 2018 | 20:12

    Po ovom tekstu ja kao da ulazim u klimaks, deca mi u pubertetu a muz se ponasa kao malo dete. Blago meni!

  • Jasmina

    18. oktobar 2018 | 17:56

    Pokojni prof prvoslav markovic jednom prilikom rece,,kakav pubertet takav i klimaks"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA