≫ 

Evo koliko vremena treba vakcini protiv gripa da počne da vas brani od bolesti

Stiže nam sezona gripa, pa vam savetujemo adekvatnu zaštitu

  • 0
dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa Foto: Milena Đorđević

Ukoliko niste već primili vakcinu protiv gripa, vreme je da se ozbiljno zapitate da li je vaš strah od jednog uboda iglom vredan toga da se ozbiljno razbolite i rizikujete svoje zdravlje.

Počela vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja: Jedan ubod spasiće vas muka

Vakcina protiv gripa je veoma jednostavna, ne oduzima vam mnogo vremena i najbolji je način da izbegnete nedelje i nedelje u agoniji. Postoji samo jedna stvar koju vakcina protiv gripa ne može - da vas odmah zaštiti od bolesti. Zapravo, vakcini je potrebno neko vreme kao bi odradila posao za koji je napravljena.

Važno je da vakcinom zaštitimo najugroženije, a to su mala deca, trudnice i stare osobe. Foto: Shutterstock

Potrebno je oko dve nedelje nakon što ste primili vakcinu da vaše telo izgradi dovoljno antitela kako bi vas zaštitila od gripa. Zato je veoma važno da primite vakcinu na vreme, ali ne smete ni da previdite druge mere zaštite. I dalje morate dovoljno da spavate, da se zdravo hranite i vežbate kako bi vaš imuni sistem bio u stanju da se izbori sa prehladom.

Perite ruke sapunom i vodom pre jela i obavezno posle upotrebe toaleta. Nemojte dodirivati oči, nos, usta i uši jer tako možete prljavim rukama da prenesete zarazu. Čak i nakon dve nedelje od primanja vakcine, nemojte prestati da praktikujete ove mere zaštite.

Lekari ističu da je najbolje vakcinisati se najkasnije do kraja oktobra, jer kada nastupi sezona gripa može da bude kasno za vakcinu.

VIDEO: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA