≫ 

Teško vam je da ujutru ustanete iz kreveta? Možda patite od ovog poremećaja

Ustajanje pre sunca mnogima teško pada

  • 1

Kako su jutra sve mračnija, motivacija i elan da napustimo krevet nam sve više ponestaju i sve nam je teže da ustanemo i spremamimo se za posao.

To nije odmah i znak lenjosti, već može da bude i posebno stanje za koji mnogi tvrde da ih pogađa u poslednje vreme, a reč je o disaniji koja nije medicinski priznata, ali se objašnjava kao poteškoća kju osećamo ujutru pri ustajanju.

Ko još ne voli da spava? Foto: Pixabay.com

Iako mnogi padaju u iskušenje da se vrate u krevet i nastave da spavaju, neki od ljudi koji imaju problema sa disenijom u stanju su da provedu dane i dane u krevetu i da postanu anksiozni pri samoj pomisli da ustanu iz kreveta.

Ukoliko sumnjate da imate ovaj poremećaj, morate da se javite vašem lekaru što pre kako bi vam propisao odgovarajuću terapiju jer je u pozadini možda neko opasnije oboljenje poput fibromialgije, depresije i sindroma hroničnog umora.

Ne postoji neki poznati lek, a onima koji pate od ovog sindroma preporučuje se da odu u krevet sat ili dva ranije kako bi duže odmarali. Preporučuje se da svakoga dana odlazite u isto vreme na spavanje i da se u isto vreme budite, da vaša spavaća soba bude mirno mesto sa kontrolisanom temperaturom, svetlom i bukom i da nikako ne spavate sa kućnim ljubimcima.

Foto: Profimedia

Važno je da imate udoban dušek, da redovno vežbate kako biste se oslobodili tenzije u mišićima i da smanjite unos kofeina. Previše alkohola kao i pušenje loši su po san, a savetuje se opuštanje i topla kupka, lagana muzika i joga. Zapišite na papir obaveze koje sutra morate da ispunite, ustanite ako ne možete da zaspite i posvetite se nekoj aktivnosti dok vas opet na uhvati san.

Nedavan istraživanja su pokazala da su tinejdžeri koji ne spavaju dovoljno i imaju manje od 6 sati sna dnevno skloni upotrebi alkohola, duvana i droge. Oni koji ostaju budni do kasno i ustaju rano imaju velike šanse da izvrše samoubistvo.

VIDEO: Svakog jutra se budi pored svinje od preko 100 kilograma

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA