Evo zašto nam je toliko teško da prestanemo da pijemo i stalno se vraćamo ovom poroku

Jedna od najopasnijih bolesti zavisnosti definitivno je alkoholizam

  • 4

Jedna čaša vina dovoljna je da se rešite loših uspomena i fokusirate se samo na ona dobra vremena koja vas neće učiniti depresivnim i melanholičnim, potvrđuju istraživanja.

Istraživači ukazjuju na to da alkohol utiče na pamćenje na onom osnovnom molekularnom nivou. On utiče na gene koji su zaduženi za kodiranje svega što je prijatno ili neprijatno u našem sećanju i menja proteine koje geni stvaraju, akoji dovode do žudnje za uspomenama.

Čaša vina briše loše uspomene na sat vremena. Foto: Telegraf

Jedno piće menja taj put samo na sat vremena, ali tri mogu da to promene na cela 24 sata zbog čega zaboravljamo zašto smo bolesni ili usamljeni kod kuće.

Tim naučnika sa Univerziteta Braun došao je do zaključka da je to zapravo objašnjenje zašto je lečenim alkoholičarima teško da ostanu na pravom putu i ovo može da utiče na formu terapije koja je zadužena da pomogne u očuvanju uspomena i njihovog intenziteta.

U istraživanju su posmatrane voćne mušice koje privlače molekuli alkohola i imaju molekularne signale u njihovom pamćenju sličan onom koji su uočeni kod ljudi.

Gen D2 receptor pravi protein koji neuronima omogućava da prepoznaju dopamin, neurotransmiter koji igra glavnu u logu u osećaju nagrade. On kodira uspomenu kao prijatnu ili neprijatnu. Alkohol preuzima ovo stvaranje uspomena i menjajući način na koji se proteini pokazuju u neuronima, stvara potrebu i žudnju.

Tri čaše vina izbrisaće loša sećanja na 24 sata. Foto: Pixabay.com

Istraživači su istakli da ukoliko se dešava ista situacija i u ljudskom mozgu, onda je jedna čaša vina sasvim dovoljna da se aktivira ovaj put, ali da se sve završava za samo sat vremena. Posle tri čaše, sa pauzom od sat vremena između svake, put se ne vraća u normalu ni nakon 24 sata. Dodali su da iako alkohol može da olakša simptome stresa, brige i negativnih misli to traje kratko vreme pre nego efekti prestanu.

Istakli su da alkohol zapravo može da pogorša simptome ovezane sa promenom raspoloženja kao što je depresija jer je alkohol sam to sebi veliki izazivač depresije. Upozorili su da su muve ipak insekti, da nisu kao ljudi, da nemaju obavezu prema sebi i svojim najbližima, da ne moraju da idu na posao i vode decu u školu.

Ovo istraživanje ima za cilj samo da upozori na dejstvo alkohola, nikako da da opravdanje za one koji žele da se opijaju. Dodali su da ne postoji lek koji može da izleči ljude koji su zavisni od alkohola, ali da postoji terapija za njih.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA