≫ 

Nikad niste čuli za njega, ali ovaj vitamin je gotovo čudesan lek - evo u kom voću i povrću se nalazi

Vitamn P nas štiti od mnogih opasnih bolesti

  • 0

Ako se zaista brinete o svom zdravlju, onda sigurno znate koliko je svakodnevan unos pravih vitamina važan za imunitet i sprečavanje pojave bolesti.

Tu je vitamin C, koji se nalazi u pomorandžama i drugom voću i povrću, kao i vitamin D.

Međutim, da li ste čuli za vitamin P?

Foto-ilustracija: Foter/ Ennor

Ako vam je nepoznat, to i nije previše čudno jer je izraz za vitamin P prvi put skovan 30-ih godina prošlog veka kako bi se opisao skup jedinjenja koji daju pigment biljakama i za koje se verovale da imaju važna zdravstvena svojstva.

Skoro vek kasnije, ova jedinjenja su poznata kao flavanoidi.

Danas je poznato između 4.000 i 6.000 različitih vrsta i znamo da su odgovorni za mnoge ukuse i muris voća i povrća, kao i da ih štite od mnogih bakterija.

Podjednako su važni i nutrijenti za naše telo jer pomažu očuvanju kostiju i zuba, kao i za proizvodnju proteina kolagena.

Takođe, flavanoidi pomažu telu da se izbori sa ključnim uzrocima bolesti, uključujući tu upale i oksidaciju - prirodan proces koji dovodi do starenja naših ćelija.

Ali kako doći do dnevne zone, i da li je to uopšte vredno?

Citrusi sprečavaju moždani udar

Printskrin: YouTube/Rumble Viral

Istraživanje objavljeno u žurnalu Nutrition pokazalo je su da osobe sa ishranom bogatom citrusima (voćem i sokovima) - glavnim izvorom klase flavanoida koji se nazivaju flavanoni - imale za 31 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa osobama koje nisu konzumirale citruse.

Flavanoni su povezani sa poboljšanom cirkulacijom, nižim krvnim pritiskom i smanjenim nivoima holesterola.

Čaj i kakao za srce i mozak

Foto-ilustracija: Profimedia

Dve šolje čaja dnevno mogu da poboljšaju zdravlje, sudeći po istraživanju tajvanskih naučnika koji su otkrili da osobe koje dnevno konzumiraju 450 mililitara cnog ili zelenog čaja dnevno imaju manju ukočenost arterija, prenosi Daily Mail.

Fleksibilnije arterije bolje reaguju na fizički i emocionalni stres. Ako arterije nisu fleksibilne, podiže se krvni pritisak koji ih oštećuje, a to može da dovede do srčanog i moždanog udara, ali i demencije.

Ključna komponenta u ovom slučaju su flavanoli.

Flavanoli koji se nalaze u kakou su takođe dobri za naše kognitivne funkcije.

Italijanski istraživači otkrlii su da srednje doze kakao flavanola dovode do značajnih poboljšanj kada su u pitanju testovi koji testiraju pažnju i memoriju.

Učensici studije konzumirali su 200 miligrama suplemenata dnevno, ali isti efekat, po njima, može se postići i toplom čokoladom napravljenom od kakaoa u prahu.

Druge namirnice koje su bogate flavanolom su borovnice, trešnje, crveno vino, jabuke, kruške i orašasti plodovi.

Luk za borbu protiv alergija

Foto: Pixabay.com

Brokoli, đumbir, asparagus, listano zeleno povrće i, najvažnije, luk su odličan izvor flavanoida pod nazivom kvercetin.

Utvrđeno je da kvercetin im antiupalna svojstva i antielrgijski učiniak.

U teoriji, trebalo bi da jedete više luka otkom sezone alergija, iako bi u pitanju zaista trebalo da bude poveća količina.

U istraživanju Osaka univerziteta, suplementi kvercetina su sa velikim uspehom ublažavali simptome alergije na polen, ali je doza bila jednaka jedenju dva velika luka dnevno.

Ali ako luk kombinujete sa drugim namirnicama koje sadrže kvercetin, možete da dostignete potrebnih 150 miligrama dnevno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA