Prepoznajte cistu na jajniku na vreme: 6 simptoma koji ukazuju da su vam reproduktivni organi ugroženi

Jedan od najčešćih ginekoloških problema sa kojim se žene susreću je sindrom policističnih jajnika

  • 0

Kada je reč o ženskom reproduktivnom zdravlju, dešava se da se cista pojavi na jednom ili čak na oba jajnika što umnogome čini menstrualni ciklus kod žene koja ima ciste težim.

Ciste na jajnicima su poput bubuljica reproduktivnog sistema, a problem je učestao i može da izazove brojne nelagode. Velika većina cisti na jajnicima je beningne prirode. Folikularne ciste se pojavljuju prilikom početka svakog ciklusa i najčešće ne postoji potreba za posetu lekaru.

Bol u karlici i donjem delu stomaka može da ukazuje na cistu na jajniku. Foto-ilustracija: Profimedia

Blizu 20 odsto žena ima ciste koje ne prolaze i koje je neretko potrebno operisati zbog toga što mogu maligno da se promene ili da dovedu do neizgrdživih simptoma i komplikacija.

Teško je prepoznati simptome policističnih jajnika jer su slični menstrualnim tegobama pa većina žena ne obraća pažnju na to što može da dovede do komplikacija. Ako imate sledeće simptome obavezno se javite lekaru.

Bol u donjem delu stomaka

Ovo je najčešći simptom ciste na jajniku i bol se javlja tačno na mestu gde se nalazi jajnik. Ako bol ne prestaje ni posle ciklusa to je znak da se u vašem organizmu odvija patološki proces.

Nadimanje stomaka

Jedan je od nejasnih i nedovoljno istraženih simptoma, a može da bude povezan sa cistama na jajniku u zavisnosti od njihove veličine. Mnoge žene za nadimanje optužuju povećanje telesne težine, ali bol u stomaku i nadimanje mogu biti rezultat rasta ciste.

Težian u adbdomenu

Kao i kod fibroida materice, ciste jajnika mogu da izazovu osećaj težine u abdomenu. Cista je izraslina, a to je po automatizmu okupirani prostor vašeg ograna koji vam  može stvoriti osećaj pritiska. Prvo se javlja osećaj sličan konstipaciji, ali ukoliko nemate ciste na oba jajnika, taj osećaj se javlja samo sa jedne strane karlice.

Nagon za mokrenjem

Cista na jajniku izaziva učestalo mokrenje. Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Žene koje pate od cisti na jajnicima često se žale lekarima da imaju nekontrolisane potrebe za mokrenjem. Ako je cista većeg obima, ona će pritiskati bešiku i stvaraće nagon za mokrenjem.

Bol tokom seksa

Ako imate seksualni odnos i ako osetite bol samo s jedne strane u donjem delu stomaka, postoji šansa da je to stanje povezano sa cistom na jajniku. Endometriomi, ciste jajnika vezane za endometriozu, takođe mogu da uzrokuju bol tokom seksa jer se nalaze bliže vratu materice.

Bol u leđima

Ako se bol proširi na celu karlicu i ako to stanje pravovremeno ne tretirate, postoji velika mogućnost da će se bol proširiti i na vaša leđa pa čak i na noge.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA