≫ 

6 fascinantnih stvari koje će se desiti vašem telu i zdravlju ukoliko svakog dana jedete kurkumu

Svakodnevno možemo da pročitamo na desetine članaka o super hrani današnjice

  • 0

Jedna od neprikosnovenih super namirnica koju sve više u poslednje vreme viđamo u različitim receptima i savetima lekara jeste  - kurkuma!

Kurkuma se koristi već 4.000 godine u lečenju celokupnog zdravlja i mnogih bolesti, od kancera do stomačnih problema i svega između. Iako vam se možda čini da vam je ovaj začin nepoznat, verujemo da ste do sada sigurno jeli kari koji sadrži ovu super namirnicu u sebi.

Superzačin za jelo i zdravlje. Foto: Pixabay.com

Kari nije jedini način kako da konzumirate kurkumu. Kako je ušla u hol slavnih super namirnica, ona se pojavljuje u receptima za supe, čajeve i dresinge za salate. Varijacije njene upotrebe su beskrajne. Za razliku od njenog srodnika đumbira, kurkuma ne može da se jede sama i izolovano jer je malo gorka i izuzetno je aromatična. Ona je odlična za zdravlje iz više razloga.

Poboljšava varenje i otklanja probleme vezane za varenje

Veliki broj problema sa varenjem dovodi do upala trbuha i drugih organa vezanih za varenje. Kurkuma ima protivupalno dejstvo te je odlična za ove probleme.

Ublažava simptome artritisa

Artritis se objašnjava kao upala zglobova, pa je ovde opet na snazi protivupalna funkcija kurkume. Neki lekari čak više preporučuju upotrebu kurkume nego li lekova koje možete da kupite u apoteci. Pacijenti koji imaju reumatični artritis dodaju kurkumu u ishrani kako bi smanjili osetljivost i bol.

Poboljšava zdravlje srca

Zubar nas uvek upozorava na naslage na našim zubima, ali da li ste znali da se slične naslage mogu formirati i u arterijama. Začepljenja koja tako nastaju uzrokuju infarkt i šlog jer blokiraju arterije i otežava cirkulaciju krvi kroz telo. Kurkuma smanjuje te naslage u arterijama i poboljšava cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala da ona utiče i na smanjenje lošeg holesterola i smanjuje krvne ugruške.

Smanjuje upale

Aromatična kurkuma odlična je za zdravlje. Foto: Pixabay.com

Kurkuma sadrži mnoge protivupalne supstance, a od njih je najvažnija kurkumin.

Poboljšava zdravlje mozga

Unapređuje neurološko zdravlje ukoliko se redovno koristi. Iako su istraživanja u ranoj fazi, pokazalo se da pozitivno utiče na pamćenje i čini da mozak bolje funkcioniše i bude mlađi.

Smanjuje rizik od raka

Mnoga istraživanja bave se uticajem kurkume na nastanak i razvoj raka. Za sad naučnici su došli do nekih obečavajućih rezultata jer se smatra da je kurkumin veoma moća u borbi protiv raka.

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA