≫ 

Pre nego što izmerite krvni pritisak morate da uradite ove 3 stvari ako želite da vam merenje bude potpuno tačno

Merenje pritiska zahteva određene preduslove kako bi bilo precizno

  • 3

Optimalni uslovi za merenje pritiska su prazan želudac i bešika, mirna prostorija, sedeći položaj uz prethodno mirovanje od 5 minuta pre merenja, a trebate da merite pritisak tri put dnevno sedam dana u nedelji uz beleženje rezultata koje ćete odneti lekaru.

Osećaj pune bešike mnoge čini nervoznim. Pritoom se podiže srterijski pritisak pa izmerena vrednost može da bude veća od prave. Ukoliko ste uzbuđeni ili pod stresom nemojet da merite pritisak jer vam ni tada neće dati realne rezultate.

Obavezno se udobno smestite kada merite pritisak. Foto: Pixabay.com

Merenje pritiska kod kuće nije uvek dobra ideja. Aparati ya merenje pritisk akod kuće nisu često redovno servisirani kao što je to slučaj sa onima u lekarskim ordinacijama. Savetuje se da se javite lekaru ukoliko je vaš pritisak veći od 135 sa 85 mmHg.

Optimalni pritisak je 120 sa 80 i to izmeren u uslovima bez stresa, uzbuđenja, na prazan želudac, prazne bešike, u mirnoj prostoriji nakon 5 minuta odmora u sedećem položaju dok su ruke na stolu. Ovo su 5 pravila kojih morate da se pridržavate kako bi izmereni pritisak bio tačan.

Ispraznite bešiku

Osećaj pune bešike stvara nervozu i unosi nemir što podiže arterisjki pritisak. Zbog pune bešike pritisak može da se poveća.

Odmorite se

veoma je važno da vaš aparat bude redovno servisiran. Foto: A. Nalbantjan

Potrebno je da se odmorite pet minuta u stolici ili na stolu na na kojem planirate da izmerite pritisak. Nemojte da pričte, uzbuđujete se nmiti hodate.

Pravilno se smestite

Morate da sednete u stolicu ili fotelju koja vam je udobna. Osim toga, idealno bi bilo da imate podršku za ruke, leđa i noge. Vodite računa o tome da ste smireni na stolici i da sedite pravo.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    1. novembar 2018 | 22:23

    Ako su kucni aparati nepouzdani kako cu da znam kad je pritisak 135/85, da nagadjamo ili sta? Pritisak se neleci i netreba paniciti i trcati kod doktora ako nije 140/90 ili veci konstantno.

  • tutumrak

    2. novembar 2018 | 22:37

    doktor nema toliko vremena da saceka da vi budete cool

  • idealan slucaj

    3. novembar 2018 | 19:15

    kkao kad ne zivimo samo u tom irnom opustenom stnju vec u stresu jurnjavi zadihani bez kiseonika dodajte na ovaj rezultat bar 10 do 20 % ovo su lekari smislili da ne moraju da vas lece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA