≫ 

9 simptoma smrtonosnog raka pluća koje mogu da imaju i nepušači

Ne morate da budete pušač pa da imate rizik od raka pluća

  • 6

Lako je verovati da ako nikada niste pušili cigarete ne postoji šansa da dobijete rak pluća, ali nažalost to nije istina.

Oko 5 do 15 odsto ljudi kojima je dijagnostikovan rak pluća nisu bili pušači. Zabrinjavajuća je to što je rak pluća jedan od vodećih oblika raka koji pogađa žene, ali i muškarce, i ubija ih više nego rak dojke, creva i prostate.

Simptomi raka pluća na koje morate da obratite pažnju Foto-ilustracija: Profimedia

Bilo da redovno pušite ili da nikada niste zapalili cigaretu u životu, morate da budete oprezni sa simptomima jer mnogi od njih se ne povezuju sa rakom pluća i najbolje je da se posavetujete na vreme sa lekarom. Ovo su samo neki od simptoma koji mogu da izazovu zabunu.

Dobili ste kašalj koji nikako da prođe

Ukoliko kašljete bez nekog velikog povoda i niste prehlađeni, javite se lekaru koji će u slučaju potrebe za tim prepisati snimanje ili čak skener. Ultrazvuk je često prva stanica ka utvrđivanju uzroka kašlja, ali nije uvek pouzdan. CT skeneri su najprecizniji i mogu da dijagnostikuju bolest i u najranijem stadijumu.

Često dobijate bronhitis ili neku drugu respiratornu infekciju

Česte respiratorne infekcije, kao što je bronhitis ili hronična upala pluća je znak da tumor ili neka lezija izazivaju začepljenje. Kod blokade, protok vazduha je ograničen i sekret koji se luči može da ostane zarobljen i da izaziva iznova i iznova infekcije.

Mršavite bez dijete

Neobjašnjiv gubitak težine je uvek alarm za uzbunu, pogotovo kada se sumnja na rak. Bolest uzima mnogo hranljivih materija iz tela, a utiče i naproizvodnju hormona koji utiču na simptome kao što je gubitak težine.

Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na ostatak tela, možda ćete osetiti bol u kostima ili zglobovima. Leđa i kukovi su obično prvi na udaru.

Imate otok u licu i na vratu

Bol u grudima nemojte da zanemarujete. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Ovo je simptom veoma ozbiljnog sindroma koji je povezan sa rakom pluća koji blokira cirkulaciju krvi iz glave i ramena nazad do srca, pa je neophodna intervencija lekara.

Osećate konstantno umor

Normalno je osećati umor, ali biti umoran može da bude zbunjujući simptom. Mnoga medicinska stanja mogu da dovedu do umora pa je zato ovaj simptom često zbunjujući.

Osećate slabost u mišićima

Ovaj simptom ide ruku pod ruku sa umorom. A slabost u mišićima nogu i ruku otežava vaše kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pijete mnogo vode i mnogo mokrite

Mnogo vode i mokrenja može da bude posledica raka. Foto: Pixabay.com

Rak pluća zna da poremeti odnos minerala i vitamian u organizmu. Izaziva povećanu potrebu za tečnosti i izbacivanje iste.

Iskašljavate krv

Ovo je definitivno najozbiljniji simptom koji morate da prijavite lekaru. Ukoliko se na vreme otkrije ovaj rak može da se tretira i imaćete veće šanse da se oporavite.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

VIDEO: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zug

    3. novembar 2018 | 16:07

    Jedino što možemo je da molimo Boga da to ne dobijemo,od čega neznamo a da izlečimo ne možemo,hemoterapije samo produžuju život neko kratko vreme.

  • DaNe

    3. novembar 2018 | 16:15

    Koliko je pasivnih pušača, sa radnih mesta, kancelarija. Sve slabije se sprovodi zakon o zabrani pušenja.

  • Wien

    3. novembar 2018 | 18:30

    Ovi navedeni simptomi kada se pojave je vec pisi kuci po odijelo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA