≫ 

Pronađen ubica HIV-a? Lek van svačijih očekivanja uništio 99 odsto virusa kod ljudi

Stručnjaci veruju da su na korak od pronalaženja leka za HIV.

  • 0

Tim istraživača upravo je završio klinička ispitivanja na ljudima i uputio senzacionalnu tvrdnju da su rezultati zaista zapanjujući.

U prvoj fazi testiranja, lek Gammora eliminisao je gotovo 99 odsto virusa u prve 4 nedelje testiranja.

Zion Medical, izraelska biotek kompanija je na testiranju leka radila sa Hebrejskim univerzitetom u Izraelu i Sirion Viotecj, kompanijom iz Nemačke.

Foto: AP/Tanjug

Revolucionarni rezultati pokazali su da je lek ubijao ćelije inficirane HIV-om, a da pritom nije oštećivao zdrave ćelije.

Iako je u pitanju prva faza ispitivanja i mali uzorak, ovi rezultati nude značajnu nadu za pronalaženje leka protiv ovog virusa koji se pojavio pre 35 godina.

- Prvi klinički rezultati nadmašili su sva naša očekivanja i daju nadu za pronalaženje leka, izjavila je dr Esmira Naftali iz kompanije Zion Medical.

U julu i avgustu, devet pacijenata u Ronald Bata memorijalnoj bolnici u Ugandi počeli su da nasumično primaju različite doze leka u periodu između 2 i 5 nedelja.

Većina pacijenata pokazala je značajno smanjenje virusa, i do 90 odsto od početka do 4. nedelje, napominju istraživači.

Foto-ilustracija: Foter/Ice Blade

U drugom delu istraživanja, koje je sprovedeno dve nedelje ranije, pacijenti su dobijali lek sa dodatnim retroviralnim tretmanom u gotovo identičnom vremenskom periodu.

Rezultati su pokazali da kombinovani tretman može da eliminiše do 99 odsto virusa kod tih pacijenata u periodu od četiri nedelje.

Tokom ukupnog vremen aistraživanja od 10 nedelja, pacijenti u obe grupe pokazali su značajan porast T ćelija, koje imaju veom avažnu ulogu u našem imunom sistemu.

Smrtonosni virus, koji se prenosi seksulanim putem, inficira ćelije imunog sistema pod imenom T ćelije, a procenjuje se da je u svetu pogođeno preko 36 miliona ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA