Evo zašto je merenje pritiska kod kuće bolje od merenja u bolnici

Merenje pritiska kod kuće može da bude veoma korisno za naše zdravlje

  • 4

Ukoliko vam merač pritiska pokaže preko 130 sa 80 to je znak da imate povišen krvni pritisak, dok se normalnim smatra onaj od 120 sa 80.

Većina lekara savetuje praćenje i merenje krvnog pritiska kod kuće kako bismo na vreme otkrili da li imamo probleme sa hipertenzijom. Ono što mnoge buni jeste koja je to vrednost koja se smatra normalnom, a koja je alarm za uzbunu.

stalnim praćenejm pritiska izbeći ćete neprijatna iznenađenja. Foto: Pixabay.com

Doktor Džejms de Lemos profesor medicine istakao je da je kontrola i stalna provera krvnog pritiska u kućnim uslovima odlična strategija za prevenciju srčanih bolesti.

Kontrola pritiska kod kuće omogućava nam da predvidimo visok krvni pritisak bolje nego da idemo s vremena na vreme na preglede kod lekara koji će nam meriti pritisak. Dešava se da mnogi imaju povišen pritisak kada odu kod lekara zbog takozvanog sindroma belog mantila. Do njega dolazi kada se osoba nađe u lekarskoj ordinaciji i zbog iracionalnog straha srce počne ubrzano da radi i s toga je pritisak veći nego što je kod kuće.

- Merenje kod kuće treba da se obavlja nakon što je osoba provela neko vreme mirujući. Treba da se meri nekoliko puta, najbolje dva puta dnevno 5 do 7 dana sa minimum dva merenja i beleženjem rezultata, rekao je doktor.

(Telegraf.rs/newsmax.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panta

    3. novembar 2018 | 17:09

    Ima pravo sindrom belog mantila je vazan,ja zato uvek zahtevam merenje bez mantila.Ako je moguce i bez donjeg vesa ,zavisno od sestre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA