Zašto je jod neophodan?

Nedostatak joda može da dovede do oštećenja pamćenja, loše koncentracije i radne sposobnosti u svakom životnom dobu

  • 0

Jod je izuzetno važan za normalan rast  i razvoj svih ćelija, a posebno za RAZVOJ I FUNKCIJU MOZGA. Jedan je od gradivnih elementa hormona štitaste žlezde. Kako je razvoj mozga najintenzivniji pre rođenja i u prve tri godine života, posledice nedostatka joda najopasnije su kod trudnica, dojilja i male dece.

Nedostatak joda može da dovede do oštećenja pamćenja, loše koncentracije i radne sposobnosti u svakom životnom dobu. Ujedno, to je i najčešći pojedinačni uzrok intelektualne zaostalosti u svetu, jer smanjuje ukupan količnik inteligencije naroda čak do 18 IQ bodova.

Jod je važan za apoptozu, odnosno programirano odumiranje ostarelih, izmenjenih i zaraženih ćelija I zbog toga je NEOPHODAN u odbrani od stresa, infekcija i drugih bolesti.

Ljudski organizam ne može sam da proizvede jod, stoga bi trebalo da ga SVAKODNEVNO UNOSIMO hranom i vodom.

Foto: Promo

Prema novim preporukama SZO, dnevne potrebe ovog minerala su povećane, pa je u cilju održanja zdravlja, minimalno poterbno oko 15 mikrograma po kilogramu telesne mase za decu, prevremeno rođenim bebema 30 mikrograma na svaki kilogram telesne mase, a odraslima 300 mikrograma.

Glavni izvor joda je jodirana kuhinjska so, hrana poreklom iz mora, naročito bakalar i brancin. Odličan izbor je i mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom.

Minaqua sadrži upravo takav jod i jedina je voda na ovim prostorima sa ovakvim mineralnim sastavom. Još davne 1912. godine osvojila je velike zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom”Franc Jozefova voda”. Više od 100 godina-tradicionalno najbolja MINAQUA.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA