≫ 

Ovo je najdosadnija dijeta koju je čovek ikada izmislio - ali daje vrhunske rezultate

Ovo je zaista izmišljena dijeta, ali pomaže da skinete višak kilograma

  • 2

Kada vam se ne dopadaju popularne dijete da li i vi izmislite svoju? E, pa, jednom čoveku je baš to palo na pamet. Ovo je njegova priča.

- Tokom sređnje škole i fakulteta sam bio grozno mršav. Imao sam svega 65 kilograma, a mogao sam da pojedem bilo šta. Moja creva su varila najgoru brzu hranu jednako dobro kao i običnu čorbicu.

Međutim, moja sagorevajuća mašina je polako posustajala kada sam dosegao neke ozbiljnije godine. Ubrzo podle diplomiranja sam prvi put čuo za sebe da sam elegantno popunjen. Upravo tada su svi bili zapaljeni za paleo dijetu, ali ja nisam mogao da zamislim život bez sira, ovsene kaše i kikiriki putera. Bile su još neke popularne dijete, ali meni je sve to ličilo na priču "pojedi samog sebe". Čak i programi ishrane koje su naučnici preporučivali nisu bili uspešni toliko koliko su izazivali stres. A ja nisam želeo da umrem. Ne još.

Foto-ilustracija: Profimedia/ Keto dijeta je popularan trend u mršavljenju

Zbog toga sam sproveo malo istraživanje. Kontaktirao sam različite nutricioniste koji su pisali za magazin Men's Health. Od svih saveta koje sam dobio napravio sam svoju "laku" dijetu. Evo šta mi se desilo -

Kako se hranio?

- Prva odluka mi je bila da se bacim na pravu hranu. Prioritet su mi bile namirnice koje imaju samo jedan sastojak: govedina, piletina, losos, krompir, paradajz, zelena salata... Razumete poentu.

Nisam pravio demone od namirnica. Svaka dijeta vam govori šta nikako ne smete, jer će vam se smežurati koža u tridesetoj ili će vas ubiti kolač. Meni to prosto nije logično. Ljudi žele ono što im je zabranjeno. Ja nemam zabranjeno. Pojedem kolač, popijem kafu, ali i dalje imam svoje voljene u životu.

Foto: Pixabay

Na kraju, jedem voće i povrće za svaki obrok, a smanjujem alkohol i dezerte, što i nije teško. Za doručak pojedem dve mandarine ili bananu ili prokuvani paradajz. Za ručak pripremim veliku mešanu salatu, sa obaveznim dodatkom barnog krompira i zeleniša. Za večeri jedem spanać pripremljen na maslinovom ulju sa belim lukom i biberom. A sve ovo dok spremam proteine - meso.

Jedino što sam se potrudio je bilo da smanjim unos mesa za 30 g i da ga zamenim vlaknima (zeleniš, integralne žitarice, bla bla bla).

Ponekad sam pio pivo uz obrok ili posle njega, jeo sam i crnu čokoladu. Ipak, u većini slučajeva sam se zadovoljavao čajem. Da, čajem -

Foto-ilustracija: pixabay.com

Njegov najteži izazov

Odmor. Praznici. Rasklopljen trpezarijski sto, a na njemu braća jastog i škampi. Ali znate šta? Ovo je samo jedan period a godina je tako duga.

Mislim da su dijete neuspešne upravo što svaka ima neki rok koji ne sme da se prekrši, a onda se javlja očaj što ne možete da ispunite normu, Dajete sebi minuse konstantno. Ja to neću da radim

Foto: Pixabay

Njegov najveći uspeh sa izmišljenom dijetom

Uspeo sam da se održavam na 70 kg, što je dobro ako uzmete u obzir da sam imao i 78. Hajde sad kilo gore, kilo dole. Ali! Ne patim od neizlečivih bolesti; imam dovoljno energije za svoje dete, ali i za ženu; srećan sam; volim hranu; ne maltretiram konobare sa spiskom stvari koje ne jedem; ne idem u čudne prodavnice zdrave hrane; ne moram ništa da računam, jer bih umr'o od toga koliko sam loš u matematici. I da, ne plaćam nutricioniste i ostale stručnjake pride.

Da li sam spomenuo da volim hranu?

Foto: Spud Fit

Kako da živite dugo uz pomoć izmišljene dijete

- Ishrana treba da vam prija! Priznajte da vam ne prija da svaki dan jedete picu. Ali ne prijaju ni rokovi, ni zabranjena šoljica kafe ili kašičica kikiriki putera.

Evo moje parole: "Ako trošiš vreme koje nemaš da bi pripremio zdrav obrok ili ako si pod stresom jer nisi stigao u određeno vreme da popiješ baš to nešto, onda se ne hraniš zdravo!"

Ukoliko se ishrana svodi na brojanje kalorija i bežanje od ugljenih hidrata, a još gore na to koliko ste novca dali nutricionisti, onda ste na pogrešnom putu.

Foto: Pixabay.com

Moja dijeta nije seksi i nije popularna. Ne koriste je poznate ličnosti. Nema marketing strategiju.

Moja izmišljena dijeta se sastoji u tome da uključite zdrave namirnice u ishranu, a ne da isključujete ove ili one. I traje do kraja života. A živećete večno kao junaci serije Čuvari plaže.

(Telegraf.rs / msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke taxi

    7. novembar 2018 | 08:54

    E ako sam nesto razumeo...

  • plavi safir

    7. novembar 2018 | 12:38

    Slažem se sa ovim sto sam razumela. Treba jesti sve što volimo, ali umereno. I onda je čovek zadovoljan i srećan. Gladan čovek = nesrećan čovek. A puniti džepove nekome ko vam prodaje praznu slamu je po meni jako glupo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA