• 3
 ≫ 

Mislila je da nikad više neće videti unučiće kada je saznala za strašnu dijagnozu. Ali se sve onda preokrenulo, a ovo je Erikina priča (FOTO)

 ≫ 

U proseku u Srbiji od raka pluća oboli skoro 6.000, a umre 4.600 osoba

 • 3

Da nije pristala da uđe u medicinsku studiju i prima ciljanu terapiju, Erika Keri (45) iz Kikinde danas ne bi bila živa ni ti bi mogla da gleda kako joj unučići odrastaju.

U njenom slučaju bili bi joj predloženi isključivo hemoterapija i zračenje, koji su jedini vidovi lečenja u Srbiji kada je u pitanju lečenje raka pluća. Međutim, dobila je ponudu od onkologa da se priključi medicinskoj studiji- ciljanoj terapiji biološkim lekom, koja za sada daje dobre rezultate.

U našoj zemlji malo ko od pacijenata ima sreće kao Erika. Oni retki koji mogu da primaju imunoterapiju ili biološku terapiju, isto su kao i ona uključeni u studiju ili terapiju primaju preko donacije. Iako Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po obolevanju od karcinoma pluća, država još uvek nije obezbedila pacijentima ovakav vid terapije. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u našoj zemlji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. U proseku kod nas godišnje oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Foto: Pixabay.com

Erika , kao i većina pacijenata, nije imala nikakve simptome bolesti, a dijagnoza ju je dočekala kao grom iz vedra neba. Ostala je šokirana.

- Bilo mi je jedino čudno što su mi noge oticale, bile su debele, stomak mi se naduo i na kraju sam počela da se gušila. Bila sam puna vode. To je bilo prošlog januara i tada su mi ustanovili da imam tamponadu srca, stanje u kome dolazi do nakupljanja tečnosti u prostoru oko srca. Iz Kikinde su me odmah prebacili u Kamenicu na onkologiju - priča na početku razgovora Erika.

Međutim, kada su joj tu vodu izvadili, lekari su pronašli maligne ćelije u njoj, a kasnije joj je saopštena dijagnoza od koje se led krv u žilama - rak pluća.

- Odmah su me zatim prebacili na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Ustanovljeno je da imam četvrti stadijum bolesti, da imam metastaze

na bronhijama, maligne čestice na u srčanoj i plućnoj maramici i da je u pitanju adeno karcinom, koji je karakterističan za nepušače - priseća se Erika.

Ipak, tu nije bio Erikin kraj, već kreće njena borba. Imala je sreće, jer tip tumora koji joj je dijagnostikovan bio je upravo i ulaznica za studiju. Doktori su joj predložili da počne sa lečenjem, odnosno da istovremeno uz hemoterapiju dobija i biološku, tačnije ciljanu terapiju.

Foto: institut.rs

- Kada sam došla u Kamenicu to više nisam bila ja. Imala sam bolove, nisam mogla da hodam. Jedva sam mogla i 50 metara sama da pređem. Da nisam

prihvatila predlog lekara i da nisam ušla u studiju mene danas ne bi ni bilo. Imala sam jedva 56 kilograma i bilo je pitanje vremena kada ću umreti -

objašnjava Erika.

Danas, posle godinu i po dana ona bolove više nema, vratila joj se snaga, ali i kilaža, a ono što je najbitnije tumor joj se smnajio za više od 50 odsto.

- Imam dva unuka i sa njima sada mogu da trčim i da se igram. Sa mlađom ćerkom znam i dalje da se takmičim „ko je brži“, što verujte mi prošle godine to nije bilo moguće - kaže Erika.

Iza nje su ostali oni dani kojih ne želi više ni da se seća, kada je bila bez kose, trepavica, slaba i nejaka. „Mislim da su moja deca to mnogo teže podnela od mene. Ja sam se na primer, jako iznenadila kda sam shvatila da nemam trepavice,a htela sam da stavim maskaru. Nisam se mnogo potresla, ali moja deca jesu. Nakon završene hemoterapije spakovala sam kofere i mlađom ćerkom sela u autobus i otišla da vidim more. I naravno, na plaži su me svi gledali, što je moja ćerka primetila - priča Erika.

Šanse za uspešno izlečenje od raka pluća, su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, a u poslednjih 15 godina

situacija se drastično menja pojavom persolizovane, ciljane molekularne-biološke terapije i imunološke terapije. Institutza plućne bolesti u Kamenici, kao vrhunsko naučno-zdravstvena ustanova, ima iskustva u lečenju pomenutim terapijama pre svega kroz donacije i kliničke studije.

Trenutno se u ovoj bolnici, čiji lekari brinu i o Erikinom zdravlju, iz donacije leči šest pacijenata najnovijom imunoterapijom, a ciljanom terapijom još 45 oboleih od karcinoma pluća i rezultati su za sada ohrabrujući.

Foto: Profimedia

- Prethodne generacije ciljanih lekova su već prepoznate od strane Fonda, dok se nove ciljane i imunoterapijske opcije sporadično koriste, uglavnom kroz donacije, studije ili odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente. Najsavremenije terapije se uključuju onim pacijentima kod kojih se utvrdi postojanje biomarkera

kao pokazatelja najveće verovatnoće da će pacijent reagovati na neku od tih terapija. Terapijski odgovori, potpuno ili delimično povlačenje tumora, kod

mnogih pacijenata su dugotrajni. Na taj način karcinom pluća, postaje sve višehronična, a ne smrtonosna bolest - kaže dr Goran Stojanović, upravnik Klinike za

pulmološku onkologiju u Kamenici.

PODMUKLA BOLEST BEZ SIMPTOMA

U većini slučajeva, rak pluća ne daje nikakve simptome sve dok bolest već ne uznapreduje. Ipak, postoji i mnogo slučajeva u kojima ljudi simptome ove teške bolesti zamenjuju nečim drugim, što je uvek fatalna greška. Zato je potrebno da što pre odete kod lekara ako primetite neke od ovih znakova, jer su u tom slučaju šanse za izlečenje značajno veće.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

MOGUĆI SIMPTOMI

- Kašalj koji ne prestaje ili se pogoršava

- Iskašljavanje krvi ili sekreta boje rđe

- Bol u grudima koji se pogoršava dubokim udahom, kašljanjem i smejanjem

- Promuklost

- Neobjašnjiv gubitak težine i apetita

- Kratak dah, umor i iscrpljenost

- Infekcije poput bronhitisa i upale pluća koje ne prolaze ili se stalno vraćaju, šištanje prilikom udaha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nina

  4. novembar 2018 | 21:06

  Bori se hraabra gospodjo. Bog da te čuva. Srele smo se u Kamenici kada sam tatu vodila na hemio terapijuđ. Nažalost on je preminuo sada ce godina. Želim ti svu sreću ovog sveta da ozdraviš. Puno pozdrava i samo hrabro.

 • Izgubljena

  4. novembar 2018 | 20:23

  Imam sve simptome!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA