≫ 

Svi govore da su antioksidansi čudo, a pojavljuje se sve više dokaza da zapravo ubrzavaju širenje najsmrtonosnijeg oblika raka

Nova istraživnja došla su do rezultata koji pobijaju sve u šta smo do sada verovali o antioksidantima

  • 0

Istraživači sa Univerziteta u Gotenburgu u Švedskoj došli su do saznanja da antioksidanati doprinose razvoju malignih oboljenja.

U ranijim istraživanjima sa ljudskim rakom i zamorcima, naučnici su demonstrirali da antioksidanti mogu da ubrzaju razvoj raka pluća i ubrzaju proširenje melanoma, ne tako često ali invazivno kožno oboljenje.

Simptomi raka pluća na koje morate da obratite pažnju Foto-ilustracija: Profimedia

Nakon istraživanja antioksidanata koji se vezuju za mitohondrije, tim je izneo još dokaza da ove supstance ili nemaju nikakvog efekta na rast tumora ili da samo ubrzavaju. Mnogi ljudi veruju da pošto ih antioksidanti štite od slobodnih radikala, oni mogu da ih zaštite od raka. Ovo istraživanje, pokazuje da to ne mora da bude nužno tako.

Antioksidanti štite ćelije raka

Iako može da bude istina da antioksidanti štite zdrave ćelije, oni mogu isto tako da štite i rak. Zbog toga stručnjaci ističu da to nije način da se borimo protiv raka. U tom slučaju tretman ne donosi nikakve razlike, već može da poveća bolest. Od raka koji počinje na koži, melanom je najopasniji. On je jedan od najređih oblika raka, ali odnosi i najviše života.

Mitohondrije ciljaju antioksidante

Neke terapije pre odmognu nego što pomognu. Foto: Pixabay.com

Kada se bolest otkrije u ranoj fazi, u velikom broju slučajeva operacijom može da se izleči bolest. Ishod nije izvesan kada se otkriju metastaze jer je tada situacija ozbiljnija. Najčešća mesta gde se metastaze pojavljuju su mozak, pluća, kosti i jetra.

Dodavanjem pojedinih vrsta antioksidfanata, samo se ubrzava rak pluća i maligni melanom. Ovaj proces dovodi do pojave sekundarnih tumora, metastaza na novim mestima u telu i slično. Mitohondrije su primarni izvor slobodnih radikala u ćeliji. Slobodni radikali mogu da oštete DNK, a takvo oštećenje povećava šanse od raka.

Tumori rastu znatno brže

Doktor Li Gal Beneroso objašnjava da su oni hteli da testiraju teoriju da smanjenjem proizvodnej slobodnih radikala vezivanjem antioksidanata za mitohondriju može da pruži zaštitu od raka. Rezultati nisu podržali teoriju, već naprotiv antioksidanti ili nisu dali nikakve rezultate ili su učinili situaciju još gorom.

Naglasili su da je potrebno još dodatnih istraživanja na kom principu antioksidanti utiču na rast tumora i njihovo širenje. Za to vreme, oni apeluju na ljude da dobro razmisle pre nego se odluče da uzimaju antioksidante u suplementima kako bi imali zdravije telo. Hipotetički možda pomažete zdravlje ćelija, ali ne postoje dovoljno jaki dokazi da se to stvarno dešava.

(Telegraf.rs/medicalnewstoday.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA