Evo šta erekcija može da vam kaže o vašem zdravlju

Bitno je koliko često imate erekciju, jer upravo to otkriva kakvo vam je celokupno stanje organizma

  • 0

Erekcija, odnosno njena učestalost ili odsustvo, može da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme. Ukoliko obratite pažnju, bićete u mogućnosti da sprečite gomilu bolesti.

Posmatranjem svog tela uvek možete da se predunapredite u zdravstvenom smislu. Mali signali će vam pomoći da imate duži i kvalitetniji život.

U tom smislu, kada ste posledjni put razmišljali o erekciji? Verovatno nikad. Ipak, trebalo bi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Svaki krvni sud u vašem organizmu sadrži endotelijum, čije ćelije su ispunjene nitrit-oksidom. Kada se on otpusti u krvotok, u slučaju penisa dovodi do naglog opuštanja mišića. U slučaju frekventne cirkulacije nitrit-oksid brzo prođe krvotokom i mišići koji ga apsorbuju "ne trpe", već nastavljaju da vunkcionišu normalno.

Međutim, ako postoji bilo kakvo zakrčenje krvnih sudova, određen mišić apsorbuje veću količnu ovog oksida pri čemu dolazi do trenutne atrofacije. Zbog toga često osećate takozvano klecanje nogu, ali zbog toga i penis može da vam padne.

U najgorem slučaju, nepravilno funkcionisanje endotelijuma dovodi do erektilne disfunkcije.

Foto-ilustracija: Profimedia

Kardiolog Džoel Kan je začetnik teorije "Relacija erekcija-srce" i on kaže da erekcija može bolje da predvidi bolesti srca i celokupnog krvnog sistema nego pušenje, visok krvni pritisak i holesterol.

- Ako imate između 45 i 50 godina, dijabetes i još vam se "teško diže" vrlo verovatno vam preti srčani ili moždani udar. Obratite pažnju na vaš polni organ i sprečite nove bolesti - kaže Kan.

Važno je i da odredite koliko je snažna vaša erekcija.

Singapurski naučnici su uspostavili četiri tipa erekcije i uporedili ih sa namirnicama i to su: krastavac, banana sa korom, banana bez kore, tofu sir. Prema Kanovoj studiji predstavnici "krastavca" imaju najzdraviji krvni sistem i ne treba da brinu, dok su sve ostale kategorije ugrožene.

Foto: Profimedia/Alamy

Treba napomenuti i da je erektilna disfunkcija oboljenje koje je često izazvano drugim fiziološkim problemima i u tom slučaju se ne treba oslanjati na nju kao na simptom ozbiljnijih bolesti.

(Telegraf.rs / t-nation.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA