≫ 

Evo kako lampe od himalajske soli utiču na vaše zdravlje

Da li zaista postoje čarobne lampe koje će vam osvežavati vazduh i koje će vam pomoći da bolje spavate

  • 0

Lampe od ružičaste himalajske soli su sve popularnije i tvrdi se da su toliko dobre za vaše zdravlje da ih svako mora imati u kući. Evo da li je to istina.

Ove lampe su napravljene od komada ružičaste soli i emituju prilično opuštajuću svetlost, dakle ni mnogo jaku, ni mnogo prigušenu. Zagovornici delotvornosti himalajske soli preporučuju da osim lepog ambijenta, ove lampe stvaraju i bolje zdravstveno stanje.

Foto: Pixabay

Kako funkcioniše lampa od himalajske soli?

Prema studiji objavljenoj u pakistanskiom naučnom časopisu za molekularnu biologiju, ove lampe svojom toplotom privlače vlagu i oslobađaju negativne jone. Da se podsetimo, joni su naelektrisami atomi ili molekuli, a da bi životna sredina bila zdrava trebalo bi da postoji balans između pozitivnih i negativnih jona. Stoga, ove lampe su zadužene da osveže vazduh koji dišete.

Foto: Pixabay

Koje su koristi od lampi izrađenih od himalajske soli?

Stvaranjem ravnoteže pozitivnih i negativnih jona u vašem prostoru, lampe od soli smajnuju respiratorne i alergijske tegobe, umanjuju mogućnost stvaranja astme i psorijaze. Pored toga ove lampe mogu da vam obezbede dobro raspoloženje i kvalitetan san.

Međutim, pulmolog sa Nacionalnog jevrejskog instituta u Denveru, Dejvid A. Boter tvrdi da prema njihovim istraživanjima lampe od himalajske soli stvaraju kod ljudi samo placebo efekat, posebno što se astme tiče.

Takođe, jedno istraživanje instituta "BMC Psychiatry" pokazalo je da pozitivni i negativni joni ne utiču na regulisanje anksioznosti. Ovo direktno ukazuje da čudesne lampe ne mogu da utiču ni na san. Šta više, oni su dokazali da stvaranjem visokog nivoa negativnih jona možete izazvati depresiju.

Foto: Pixabay

Ipak, ova istraživanja su sprovođena pri korišćenju jonizatora, tako da lampe od himalajske soli nnisu direktno ispitivane, što ostavlja mogućnost da naučnici greše. MAda, mala je verovatnoća da ove lampe čine čuda i da će vam one vratiti zdravlje u normalu.

(Telegraf.rs / prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA