≫ 

Ovo je pravi razlog zašto nam se dlanovi znoje kada smo nervozni i kako da to izbegnemo

Velika trema koju osećamo pred važan sastanak, intervju za posao ili dejt stvara veliki stres na koje telo reaguje znojenjem

  • 0

Velikom broju ljudi u ovakvim situacijama se dlanovi abnormalno više znoje, što naučnici smatraju potpuno normalnom reakcijom na stresnu situaciju u kojo se nalazimo.

Osnovna svrha znojenja jeste da smanjite telesnu temperaturu koja rste kada nam se puls pod stresom ubrza, što objašnjava znojenje kada trčimo ili vežbamo.

Nijedna situacija nija bezizlazna, s toga se smirite koliko možete. Foto-ilustracija: Profimedia.com

- Znojimo se i kada se telo bori i želi da pobegne iz stresne situacije, rekla je Daria Long Gilespi, klinički asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tenesiju.

Dermatolog Marliane Pol-Rodrigez primećuje da se znojenje može stimulisati simpatičkim živčanim sistemom i pomaže nam učinkovitije funkcionisanje u vreme stresnih situacija. Znojavi dlanovi su zapravo emocionalni odgovor na određenu stresnu situaciju i mogu biti uzrokovani osećanjima kao što su strah ili anksioznost.

- Znojenje je pod kontrolom hipotalamusa, područja u mozgu koje reguliše mnoge funkcije, uključujući telesnu temperaturu i krvni pritisak, koji prima lažne signale da je telo pregrejano pa se uključuje znojenje kao metoda hlađenja tela, objasnila je.

David Sprate, izvršni direktor i osnivač kompanije Carpe koja proizvodi antiperspirantni losion za znojne ruke, kaže da svaka situacija koja izaziva nervozu ili osećaj uzbuđenja ima sposobnost da izazove ono što on naziva "stresnim znojem". Te situacije su javni govor, prvi ljubavni sastanak ili iznenadni trenutak panike, kao kada shvatite da ste propustili važan sastanak.

Adam Splaver, kardiolog u Južnoj Floridi, ističe i da određena hrana poput pikantnih jela, pušenje i prekomerno konzumiranje kofeina može biti katalizator za znojne ruke.

Kako rešiti problem

Naučite da kontrolišete stres. Foto: Pixabay.com

- Emocionalni stres koji je obično uzrok oznojenih dlanova teško da možete kontrolisati, rekao je doktor Timoti Majnes, međutim, svojim pacijentima dao je nekoliko saveta kako da pokušaju da kontrolišu ovaj problem.

Ako znate da ćete imati stresan dan, vežbajte duboko disanje.

- Zvuči jednostavno, duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim izdahnite. Duboko disanje će vam pomoći da se rešite misli koje vas muče, rekao je Majnes.

Pokušajte da stavite malo antiperspiranta na svoje ruke pred spavanje jer je noć najbolje vreme za njegovu primenu, budući da tada koža bolje upija sastojke i blokira znojne žlezde. U torbicu ili aktovku uvek ubacite malu vrećicu praška za pecivo i nanesite ga na dlanove pre stresne situacije. On će pomoći da se apsorbuje vlažnost vaših dlanova.

VIDEO: I njima su se znojil dlanovi od naših pitanja i neznanja

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA