Gledanje televizije može biti smrtonosno, ali samo ako ga gledate duže ovoliko svaki dan

Ukoliko ste zavisnik od televizijskog sadržaja, trebalo bi da se zapitate šta u stvari radite svom organizmu

  • 4

Naučnici su otkrili da gledanje TV-a može da bude jednaka zavisnost, kao i ona od pušenja i alkohola. Pored toga, ako gledate televiziju duže od 2 sata i 12  minuta dnevno opasno ugrožavate sebi život.

Gledanje u TV ekran je svakodnevna navika koja može da izazovei razne zdravstvene probleme svakome od nas. Pored  sedalnog položaja naše kičme, to je odlična osnova za neželjeno povećanje telesne težine, ali može i da dovede do prerane smrti.

To pokazuju obimna istraživanja sprovedena na univerzitetu u Glazgovu, koja je obuhvatila skoro 329.000 ispitanika i njihovih navika u životu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Gledanje televizije predstavljeno jednako loše kao i nezdrave navike: pušenje, pijenje alkohola i sl. Naime, ova navika povećava rizik od srčanih bolesti.

Rezultati istraživanja pokazuju da ljudi stariji od 40 godina provode više sati gledajući TV, dok se pod zdravim smatra samo dva sata i 12 minuta. Rana smrt je povezana i sa lošim spavanjem, posebno ako spavate manje od sedam sati tokom noći ili više od devet sati.

Foto: Pixabay.com

Promenom načina života i usvajanjem zdravih navika može da se produži život i da se spriječe neke od ozbiljnijih bolesti, preporučuju stručnjaci.

Ograničite se na minimalno vreme provedeno ispred televizora i bavite se fizičkom aktivnošću, posebno je važno da šetate oko pola sata na svežem vazduh svaki dan.

(Telegraf.rs / vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA