Da li bolovi u kostima zaista ukazuju na promenu vremena?

Da li ste i vi jedna od onih osoba koje mogu da predvide kišu ili sneg na osnovu bolova u zglobovima i kostima? Mnogi “žiganje” u kostima, zglobovima i mišićima pripisuju promeni u temperaturi, ali je glavni krivac  ipak atmosferski pritisak

  • 2
Foto: Unsplash

Skorašnje istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu na Harvardu pokazalo je da tokom hladnih dana smanjeni vazdušni pritisak uzrokuje da se tkivo unutar zglobova širi zbog čega dolazi do oticanja zglobova i bolova u njima. Čak 67,9 odsto ispitanika u studiji je potvrdilo da osete bol pre pojave kiše, snega i hladnoće.

Evo nekoliko saveta kako da se izborite sa bolovima tokom zimskog perioda:

1. Fizička aktivnost

Zbog lošeg vremena dosta ljudi gubi volju za vežbanjem. Ali manjak fizičke aktivnosti povećava bol u zglobovima i može da dovede do ukočenosti. Stoga je potrebno da se I tokom zime što više krećete kako biste pomogli vašim zglobovima da ostanu fleksibilni I funkcionalni. Osim toga, vežbe će vam podići raspoloženje i psihički vam pomoći da pregurate zimske dane.

2. Pijte dosta tečnosti

Tokom zime mnogi upadnu u zamku manje konzumacije tečnosti što usporava metabolizam. Dehidratacija i opstipacija mogu da uzrokuju bolove i ukočenosti tela. Uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom i pijte dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidriranost organizma.

3. Utoplite se

Najbolji lek za bolne zglobove i mišiće jeste njihovo zagrevanje, stoga tokom zime posebno vodite računa da ste slojevito obučeni kako hladan vazduh ne bi dopreo do vaših zglobova. Kod kuće možete da probate i zagrevanje pomoću termofora, ali pazite da ne preterate. Lekari savetuju da zagrevanje zglobova pomoću termofora ne treba da traje duže od 10 minuta, kako ne biste stvorili kontra-efekat.

Foto: Promo

Ako i nakon svih preduzetih mera još uvek osećate bolove u kostima, možete da ih ublažite antireumatskim gelovima i kremama. Neki od njih u sebi sadrže ibuprofen i koriste se kao topikalni analgetici pa su idealno rešenje za trenutno uklanjanje bolova u zglobovima, jer osim efekta zagrevanja leče zapaljenje u zglobu ili mišićima. Ukoliko se pak bolovi nastave trebalo bi se obratite vašem lekaru koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ukazuje

    22. novembar 2018 | 16:16

    Na jos mesec Dana zivota

  • Ima leka apoteka

    27. decembar 2019 | 11:31

    Kurkuma i tamjan pro100 savršen izbor za bolove u zglobovima...još kad tome dodate đumbir i neki reumatski gel recimo na bazi pčelinjeg otrova ili arnike rezultat ne može da izostane. Znatno se smanjuju bolovi, ukočenost i povećava se obim pokreta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA