5 stvari koje možete da uradite kako biste poboljšali vas sluh

Oštećenje ili potpuni gubitak sluha može da se desi svakome

  • 0
Slušanje, sluh, prisluškivanje Foto-ilustracija: Pixabay

Postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste bolje čuli I popravili oštećeni sluh.

Gubitak sluha može imati dramatične efekte na kvalitet vašeg života. Ako mislite da možda lagano gubite sluh, prva stvar koju trebate uraditi jeste da posetite ljekara. Lekar će vam uspostaviti tačnu dijagnozu i kazati vam koliko je teško stanje.

U međuvremenu, donosimo vam pet aktivnosti koje možete praktikovati kako biste poboljšali svoj sluh.

Redovno vežbanje

Fizička aktivnost može da doprinese celokupnom zdravlju. Foto: Pixabay.com

Bez obzira na to da li trčite, skačete ili plivate, svakodnevno kretanje i vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi do unutrašnjeg uha, konkretnije do tzv. kohleje. Kohleja je deo uha odgovoran za pretvaranje zvučnih vibracija u nervne impulse. Očuvana cirkulacija takođe prevenira gubitak neurotransmitera, a posebni centri u mozgu su odgovorni za transport ovih signala. Studija koja je pratila 68.000 medicinskih sestara oko 20 godina otkrila je da su dva sata vežbanja nedeljno dovoljna da se smanji rizik od gubitka sluha.

Joga

Kao i druge vrste vežbi i joga pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u ušima. Verovali ili ne, različite joga pozicije mogu poboljšati sluh. Pozicije poput drveta, lotosa, trougla i kamile su najbolje. Takođe je poznato da joga olakšava muke pacijenata s tinitusom, tj. stanjem kada pacijent prijavljuje čudne zvukove u ušima. Istraživači su otkrili da se uz kontinuiranu praksu joge stres i simptomi tinitusa mogu smanjiti.

Igranje igrica

Održavanje zdravlja mozga može smanjiti rizik od gubitka sluha. Ako slučajno naiđete na igrice koje testiraju vaše slušne veštine, kao što su one pronađene na internetu ili koje ste pruzeli na svoje mobilne telefone, slobodno ih igrajte u slobodno vreme.

Detekcija izvora zvuka

Slušalice i detekcija zvuka mogu da vam poboljšaju sluh. Foto: Beoplay

Ova aktivnost je jednostavna i možete je praktikovati skoro bilo gde. Bez obzira na to da li ste u prodavnici ili ležite u krevetu, pokušajte da registrujete odakle dolaze zvukovi oko vas. Pokušajte da detektujete i šta proizvodi te zvuke. Testirajte da li možete na trenutak filtrirati zvuk, a nakon toga da ga vratite u fokus. Ova audioaktivnost može vam pomoći u razgovoru u bučnim okruženjima, tj. pomoći će vam u filtriranju buke u pozadini dok se fokusirate na razgovor.

Meditacija

Meditacija je nešto što se praktikuje hiljadama godina i neki stručnjaci su istakli kako donosi nebrojene

zdravstvene koristi. Uzmemo li u obzir ovo, nije iznenađenje što je poboljšanje sluha jedna od prednosti. Smirivanje moždane aktivnosti pomaže u reguliranju krvnog pritiska i cirkulacije krvi. Meditacija takođe pomaže u smanjenju stresa u svakodnevnom životu.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA