Lek za visok krvni pritisak povećava rizik od raka kože?

Uvek morate biti oprezni sa lekovima, jer njihovo nepravilno korišćenje može više da vam šteti nego što doprinosi

  • 1

U Hrvatskoj je izdato upozorenje da lekovi za visok krvni pritisak koji sadrže hidrohlorotiazid mogu da izazovu rak kože. Slede dalja ispitivanja.

Rizik za rak usne veći je od četiri do gotovo osam puta kod ljudi koji redovno piju lekove za visok krvni pritisak koji sadrže hidrohlorotiazid, a iz istog razloga ti pacijenti imaju povećan rizik od nemelanomskog raka kože.

Ovo su rezultati ispitivanja koje zdravstvenim radnicima prosledila Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode, a upozorenje će biti dodato i u uputstvo o leku.

Doktori takođe treba da savetuju pacijente da proveravaju svoju kožu.

Aspirin i nije tako zdrav kao što se ranije mislilo Foto: Pixabay.com

Na srpskom tržištu ima više od 40 lekova koji sadrže hidrohlorotiazid (HCTZ) i svi se koriste za lečenja povišenog krvnog pritiska, od kojeg u Srbiji pati više od 50 odsto odrasle populacije. Farmaceutski proizvodi za visok krvni pritisak spadaju među najčešće korišćene lekove u našoj zemlji.

Primećena je povezanost između kumulativne doze HCTZ-a i karcinoma bazalnih ćelija, kao i karcinoma pločastih ćelija kože. 50.000 miligrama kumulativne doze odgovara primeni određenih lekova u dnevnoj dozi od 12,5 miligrama tokom perioda od 11 godina.

Ova doza od 12,5 miligrama hidrohlorotiazida je uobičajena u lekovima za povišen krvni pritisak, koji su obično dugotrajna dnevna terapija.

Foto: Pixabay.com

- Farmakoepidemiološka ispitivanja pokazala su povećani rizik od nemelanomskog raka kože pri izlaganju visokim kumulativnim dozama HCTZ-a. Pacijente koji uzimaju HCTZ same ili u kombinaciji sa drugim lekovima treba obavestiti o riziku od nemelanomskog raka kože i savetovati ih da redovno proveravaju kožu radi mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promena na postojećim i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obaveste svog lekara. Sumnjive kožne lezije moraju odmah da se pregledaju, potencijalno uključujući histološke nalaze uzoraka biopsije. Pacijente bi trebalo savetovati da ograniče izlaganje sunčevoj svetlosti i UV zracima i da se prikladno zaštite prilikom izlaganja kako bi se minimizirao rizik od raka kože - deo je upozorenja.

Kod pacijenata koji su se već lečili od raka kože bi trebalo preispitati davanje leka koji sadrži HCTZ.

Foto: Pixabay.com

Ovakvi lekovi se ubrajaju u grupu diuretika i koristi se u lečenju hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska.

- Antihipertenzivni efekat se postiže stimulisanjem diureze ili stimulacijom sekrecije tečnosti iz urina. Na tržištu je već dugi niz godina registrovan samo u fiksnim kombinacijama s drugim lekovima koji se koriste u lečenju hipertenzije - objašnjava se.

Visoki pritisak je učestala je dijagnoza pa tako i korišćenje lekova za njega, ali nema mesta za paniku, jer doktori znaju kako ispravno da doziraju lekove.

Ipak, lepo je da i pacijenti budu upućeni u situaciju.

(Telegraf.rs / vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.Ph

    26. novembar 2018 | 16:59

    Isto obavestenje je izdala i Agencija za lekove i medicinska sredstva koja predstavlja nadlezni organ u nasoj zemlji prosle nedelje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA