≫ 

Želite da doživite stotu? Ova devedesetogodišnjakinja ima prost trik, a sa njom se slaže i nauka

Nikada niste stari, ako znate kako da živite

  • 7

Želite dug i ispunjen život? Samo jedna reč je formula za to. Ova priča će vam otvoriti oči i pokazati vam put do duboke, ali srećne starosti.

- Moja majka će za nekoliko meseci napuniti 90 godina i priključiti se delu populacije koja zasenjuje Ameriku. Živi samostalno u okviru penzionerske zajednice, ide na njihove skupove, druženja, viđa se sa prijateljima koji imaju između 70 i 104 godine - počinje priču jedna Amerikanka.

- Nije imala lak život, nije bila pošteđena. Izgibila je partnera, mog oca pre pet godina. Dva puta je lomila nogu isedela u kolicima dugih sedam meseci. Polovinu prošle godine je bolovala od ozbiljne infekcije respiratzornih puteva, toliko dugoda se do poslednjeg momenta nije znalo hoće li prisustvovati venčanju mog sina, svog unuka. Ali uprkos svim poteškoćama i tugi, ona je uspela da ostane pozitivna i da i dalje živi život punim plućima.

- Razlog za to je samo jedna reč - zahvalnost.

Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

- Moja majka je zahvalnija od bilo koje druge osobe koju sam srela, a poslednjih godina to tek dolazi do izražaja. Često sada čujemo tu frazu, ali nije lako ostvariti je. Mama je primer osobe koja zaista misli da je blagoslovena što je proživela svaki dan svog života na način kako joj je "dato".

- Mnoga skorašnja istraživanja dokazuju da je zahvalnost ima ključni uticaj na čovekov život i dugovečnost. Može da poboljša imuni sistem, kao i kvalitet sna, ali i da stane na put negativnom uticaju stresa na organizam. Kada razmišljate o tome šta vas čini zadovoljnim, aktivirate lučenje hormona oksitocina i automatski se osećate dobro.

- Razmišljala sam šta je navelo moju mamu da bude toliko zahvalna i da li se u njenom životu krije lekcija za sve nas. Iskoristila sam praznike da se družimo i da obavim svoju misiju - da otkrijem kako da dosegnemo dugovečnost.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Moja baka, njena majka, je umrla jako mlada sa svega 35 godina, pa mi se mama poverila da nikada nije mogla ni da zamisli da ona može da živi ovoliko kao sada. Rekla je da je zahvalnija nego ikad na svakom danu, jer je svesna da mora da se kreće uz pomoć štapa, da je pamćenje izdaje. Tek sada uživa u svakom druženju i u svakoj aktivnosti koja donosi radost. Redovno se sreće sa starim penzionerima sa kojima razmenjuje iskustav, ali i šale. Svesna je da smo mi uvek tu za nju, ali da želi da ostane nezavisna i da se "hrani" malim stvarima.

- Ne sija mama uvek, ume i ona da se rastuži, a i starost je jako teška, nosi mnoge bolove. Ipak, ona nosi to sa sobom i istovremeno traga za onim malim radostima koje mogu da joj promene raspoloženje. Kaže da je zahvalna i na teškim trenucima, jer oni daju životno iskustvo i bez njih ne bismo bili to što jesmo.

- Ono što me je najviše iznenadilo je kada je rekla da se baš sada oseća njispunjenije u životu.

- Moram mnogo da učim od nje - zaključuje ova dama.

(Telegraf.rs / forbes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bebe

    5. decembar 2018 | 08:52

    Samo POZITIVA, puno smeha, nikome ne misliti neko zlo bez obzira šta misli o vama, muzika i u svemu tražiti neku sitnicu radosti.

  • Ana

    5. decembar 2018 | 10:52

    Ma kakva pozitivnost, sve su to geni! Moja svekrva je upravo napunila 93, ušla u 94.,nikada ni za šta nije zahvalna jer misli da je to naša obaveza da se staramo o njoj. Privatni lekari, privatna negovateljica, slatkiši i cigarete, i stalno gunđa. Namćori žive duže!...

  • Jeretik

    5. decembar 2018 | 12:55

    Ne zna Amerikanka , da je u Srbiji , a i u vecini sveta , tesko doziveti duboku starost , bas zbog Amerikanaca , hh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA