≫ 

Uočite pankreatitis na vreme: Opasnu bolest često ne prate simptomi sve dok nije prekasno za lečenje

Pankreas je veoma važna žlezda u našem organizmu koja je zadužena za neke vitalne funkcije

  • 0

Pankreas se nalazi u stomaku, tačnije u abdomenu i povezan je sa žučnom kesom i početkom tankog creva koje se zove duodenum.

Pankreas otpušta enzime za varenje u duodeum nakon jela, pored hormona kao što su insulin i glukagon. Kada tkivo pankreasa biva oštećeno, dolazi do poremećaja funkcija ovih enzima i hormona i nastaje ozbiljno oštećenje.

Smetnje se javljaju nakon konzumiranja hrane ili nekog pića. Foto: Pixabay.com

Simptomi pankreatitisa zavise od toga da li je upala akutna ili hronična. Akutni pankreatitis često rezultira oštrim bolom u gornjem delu abdomena koji može da se prenosi na gornji deo leđa. Ovaj bol se javlja naposredno posle jela i može da traje nakoliko dana. Tako ljudi i prave razliku između akutnog i hroničnog pankreatitisa. 90 odsto pacijenata je prijavilo da je bol praćen mučninom i povraćanjem.

Oni koji pate od hroničnog pankreatitisa imaju obično manje intenzivne epizode bola ali su oni definitivno uporniji. Ovakav bol traje obično 30 minuta nakon unošenja hrane i pića. Zanimljivo je da su oni kojima je dijagnostikovan hronični pankreatitis reklo da su imali blage simptome ili da su simptomi u potpunosti izostali. Ova odsutnost simptoma ne znači da je opasnost mnogo manja.

Alkohol dovodi do problema sa pankreasom. Foto: Pixabay.com

Uzrok pankreatitisa može da bude različit. Akutni se javlja usled prekomerne upotrebe alkohola koji dovodi do trovanja ili komplikacija sa unutrašnjim organima. Neki pacijenti se suočavaju sa ovim problemom nakon neke operacije koja je imala veze sa organima koji okružuju pankreas. Hronični se javlja usled dugotrajne upotrebe alkohola ili nakon nekoliko epizoda akutnog pankreatitisa.

Ukoliko se ne javite lekaru za terapiju, rizikujete trajno oštećenje tkiva, a kada tkivo postane oštećeno 90 odsto javlja se problem sa masnom stolicom jer je organizam onemogućen da se nosi sa mastima. Može da se javi i dijabetes jer telo nije sposobno da proizvodi potrebnu količinu insulina i glukagona. Pankreas je izgrađen od beta ćelija te nema sposobnost da se regeneriše kao što je to slučaj sa jetrom.

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA