≫ 

Zašto je važno da jako i glasno kijate, ali da nežno duvate nos?

Kijanje i duvanje nosa ovih dana je česta pojava s obzirom da su počeli da vladaju virusi

  • 0

Ono što je jako važno jeste da kod kijanja i duvanja nosa obratite pažnju kako to radite jer ukoliko pravite greške možete samo još više da ugrozite vaše zdravlje i pogoršate problem.

Bilo da je uzročnik grip ili prehlada, bilo da je u pitanju alergija na polen i prašinu, kijanje može da bude opušteno i slobodno, ponekad blago uzdržano, a ponekad se svim silama trudimo da ga zaustavimo. Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat. Stopiranjem ili sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši gde može dovesti do oštećenja, na primer, pucanja bubne opne. Može izazvati gubitak sluha ili vrtoglavicu.

Ne zaustavlajjte kijanje već pustite vazduh napolje. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Takođe, mogu da stradaju krvni sudovi u očima. Drugim rečima, kapilari bukvalno mogu da se raspuknu od pritiska.

Jači nalet, pa naglo stopiranje kijanja, potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i otvaranja rana kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse, ali i ako su imali hiruršku intervenciju na bilo kojem delu tela. Dešava se i da se ošteti dijafragma. Zato je bitno da kinete svaki put kada vam se kija i to što jače možete kako biste puistili vazduh napolje pod punom brzinom.

Što se tiče duvanja nosa, priča je drugačija. Kada smo prehlađeni čini nam se da što više praznimo nos sve više sluzi se stvara u njemu. Ponekad nam se ova radnja čini nezaustavljivom. Duvanje nosa veoma jako može da dovede do nekih ozbiljnih oštećenja. Neki od ozbiljnijih slučajeva odnosili su se na pucanje ezofagusa i ozbiljnih glavobolja usled pritiska vazduha u mozak. Može doći, mada retko, i do perforacije bubne opne ili frakture očne jabučice.

Ukoliko postoji defekt na kosti koja odvaja oči ili mozak od nosa, onda jako duvanje može da pogura vazduh u ove šupljine i tako utiče na funkcije očiju i nervnog sistema.

Ne duvajte nos svom snagom. Foto: Profimedia/Alamy

Pucanje kapilara je jedna od posledica jakog duvanja nosa koje može da dovede do krvarenja iz nosa. Sluz koja iz nosa završi u sinusima može da dovede do ozbiljne infekcije sinusa i zapušenja ušiju.

Zbog svega toga stručnjaci predlažu nežno duvanje. Pražnjenje jedne po jedne nozdrve, a ne obe istovremeno, može da pomogne u smanjenju pritiska koji najviše i dovodi do kompikacija. Sprej za oralnu primenu može da otvori disajne puteve i olakša drenažu,a li ne smete da ih koristite duže od tri dana ako ne želite da pogoršate simptome.

Postoji još bolji način za pražnjenje nosa bez duvanja. Sve što vam treba jeste sprej slane vode ili nežna irigacija kako biste uklonili sluz iz nosnih šupljina. Ovu metodu koristi najveći broj lekara koji to isto uvek savetuju pacijentima pre upotrebe sprejeva.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA