Ako imate ovakve grudi, obavezno idite na mamograf čak i ako imate samo 30 godina

Rak dojke odnese veliki broj života u Srbiji svake godine

  • 0
Mamogram, rak dojke Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Rak dojke je bolest koja može da se izleči ukoliko se otkrije na vreme, a za to služe preventivni pregledi na koje se žene upučuju svake godine kao i samopregledi kod kuće.

Žene koje imaju gušće tkivo u dojkama ili pozitivnu porodičnu anamnezu, treba da počnu sa pregledima na mamografu posle 30. godine života, a ne posle 50. kako se mnogima savetuje. Ranija istraživanja ukazivala su na veliki rizik kojem se žene izlažu ako odu na pregled pre 40. godine života. Veliki broj žena koje imaju 30 i nešto godina izložen je povećanom riziku od ove opasne bolesti.

Rak dojke ne mora da se završi fatalno samo ako se na vreme otkrije. Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Zbog toga što one nisu u fokusu lekarima i ne smatraju se toliko ugroženom kategorijom, poslednjih godina sve je više žena koje imaju manje od 50 godina, a koje imaju probleme sa rakom dojke. Svi pričaju o riziku koji počinje od 40 do 49 godine, a malo ko priča o riziku kome su izložene žene starosti od 30 do 39 godina.

Najveći rizik snose one žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i obolelog od ove bolesti u prvom kolenu i to uprkos njihovim godinama. Kao visokorizična kategorija navode s ei žene koje imaju gusto zbijeno tkivo u dojkama.

Razlog za tvrdnje da je ovakvo tkivio oapsno proizilazi iz saznanja da veliki broj obolelih dolazi baš sa ovakvim grudina i mnogo manje nego oni koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Gustina dojke menja se s godinama. Mlađe žene imaju čvršće grudi jer im tek u kasnijim godinama grudi postaju ispunjenije mastima.

Starenjem se menja čitav organizma, pa tako i ženske grudi Foto-ilustracija: Profimedia

Odlazak na pregled mamografom može da bude jedini način da se konstatuje rak. Zbog toga stručnjaci savetuju da se sa skriningom krene ranije i nikako kasnije od 45. godine. Rizik naglo raste s godinama i stvari se pogoršavaju od 45 do 49 godine i između 50. i 54. godine života. Posebno je važno da se obrati veća pažnja na žene koje imaju predispozicije za bolest i da se sa njihovim skriningom krene mnogo ranije.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA