Ovo su simptomi HIV-a kod žena koje nikako ne smete da ignorišete

HIV može da dobije svako, ali su kod žena simptomi nešto drugačiji

  • 0

HIV je bolest koja se sve više širi. Naučnici se bore da pronađu lek, a u međuvremenu je pravovremeno otkrivanje ovog virusa jedina garancija za vođenje iole normalnog života. Bitno je da znate kako da ustavovite da ste zaraženi HiV-om, a evo koji su simptomi specifični za žene.

Kako HIV utiče na ženski organizam

Promene koje se u telu žena zaraženih HIV-om dešavaju su: glavobolja, alba groznica, promene raspoloženja, curenje ili zapušenje nosa, otečene limfne žlezde, zamor, mučnina, gubitak apetita, dijareja, promene u menstrualnom ciklusu, gljivične infekcije i lezije na koži.

Simptomi HIV-a kod žena

Tokom prvih par nedelja od zaražavanja HIV-om, kod žena se javlja serokonverzija, proces tokom koga se virus brzo razmnožava. Tokom ovog perioda virus dovodi do pojave simptoma sličnih gripu i to se naziva akutna infekcija HIV-om.

Zatim se razvijaju i drugi simptomi, pogotovo ako osoba ne prima terapiju.

Simptimi kod žena slični gripu su: zamor, glavobolja, slaba groznica, kašalj, kijavica, curenje ili zapušen nos.

Simptomi se javljaju u periodu od druge do šeste nedelje posle kontaminacije tela i traju do mesec dana.

Mnogi simptomi akutne infekcije HIV-om su slični kod svih ljudi. Ipak kod žena se javljaju i srugi pokazatelji bolesti.

Foto: Shutterstock

Otečene limfne žlezde 

Kako se virus razmnožava simptomi se polako javljaju. Ukoliko na vreme otkrijete bolest, terapija može da uspori infekciju. Međutim, deršava se da neki ljudi nemaju nikakve simptome ponekad i celu deceniju od momenta zaražavanja.

Otečene limfne žlezde su jedan od najranijih simptoma HIV-a, pored onih koji pokazuju akutnu infekciju. Najčešće otiču žlezde ispod vilice i ušiju. Ovo otežava gutanje i može da traje nekoliko nedelja, pa i mesec dana.

Vaginalne gljivične infekcije

Kada je žena zarazena HIV-om, ceo njen imuni sistem je oslabljen, jer je sva energija usmerena na borbu sa virusom. Na taj način telo postaje pogodno za sve druge infekcije, pa i gljivična oboljenja vaginalnog kanala.

Evo kako da prepoznate ovu infekciju: pečenje u vaginalnom kanalu i izvan njega, bolan seks, bolno mokrenje, gusti bli vaginalni sekret.

Žene često imju ovakvu infekciju i kada ništa drugo sa njihovim zdravljem ne predstavlja problem, ali žene zaražene HIV-om gotovo da ne mogu da je izleče.

Naglo gubljenje na težini

Ako se ne podvrgnete lečenju na vreme, mogu da se jave mučnina i dijareja, koje uzrokuju gubitak apetita i težine.

Foto: Profimedia/Alamy

Promene raspoloženja

Kako bolest napreduje, može da izazove različite nervne poremećaje, a najčešći je nagla promena raspoloženja. Ono što je još prisutno je: depresija i gubitak pamćenja.

Promene u menstrualnom ciklusu

Žene zaražene HIV-om mogu da primete promene u svom ciklusu, tako da on postaje blaži ili teži. Ukoliko osoba gubi naglo težinu može da se desi da propusti ciklus.

Hormonalne promene su glavni uzrok ovog stanja,a javljeju se još i glavobolje, grčevi u stomaku, osetljivost dojki, povećanje zamora.

Kada otići kod doktora?

Preporuka je da se svi između 13. i 64. godine testiraju na HIV bar jednom. Žene bi trebalo da se tesiraju u trudnoći.

Neke žene imaju povećan rizik od oboljevanja, a to su:

- žene koje imaju seks bez zaštite sa osobom koja se nije testirala na HIV;

- žene koje koriste drogu i menjaju iglu sa nekim;

-žene koje imaju sifilis;

- žene koje imaju tuberkulozu ili hepatitis.

Foto: Milena Đorđević

Dijagnoza

Rana dijagnostika je od krucijalnog značaja jer tada primena terapije usporava razmnožavanje virusa i sprečavaju se druge infekcije.

Testiranje na nukleindke kiseline je najbolje, ali naravno krv se mora testirati i na antitela.

Terapija

Lekovi sprečavaju razmnožavanje virusa i omogućavaju normalno funkcioisanje. Pije se jedan do tri leka na dan, zavisi od toga kad je izvršena dijagnoza.

Viru se može stopirati, ali i dovesti do nemogućnosti dijagnostikovanja. Ipak, napominje se da on ostaje u telu i da ga treba držati pod kontrolom.

(Telegraf.rs / medicalnewstoday.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA