≫ 

Sindrom belog mantila: Bolest zbog koje mnogi umiru jer su simptomi veoma zbunjujući

Lekari vekovima unazad mnogima ulivaju strah u kosti

  • 1

Odlazak kod lekara je veoma stresno iskustvo, jer pored toga što imate zdravstveni problem mnogi od nas imaju i veliki iracionalni strah od belog mantila.

Tom Mekdonald (64) sebe opisuje kao prilično mirnu osobu - sve dok ne vidi lekara. Tada odjednom počinje da drhti i njegov pritisak skoči. Pre nego je otišao u penziju radio je kao dostavljač što je bio prilično stresan posao. Vremenom je zbog svih obaveza postao i izuzetno anksiozan.

Kila na stomaku zahteva rutinsku operaciju. Foto: Pixabay.com

Problem je uočio pre desetak godina kada mu se pojavila kila na stomaku koja se manifestovala kao izraslina pored pupka. Njegov doktor ga je poslao kod specijaliste, ali je on odugovlačio sa pregledom, pa je došao do tačke kada je u tom delu stomaka prestala da funkcioniše cirkulacija.

Zahvat uklanjanja kile trebao je da traje 30 minuta u potpunoj anesteziji, ali je tada došlo do komplikacija. Tomova anksioznost napravila je problem. Kada su mu izmerili pritisak shvatili su da postoji opasnost da umre na operacionom stolu jer je imao hipertenziju uz pritisak od preko 155 sa 90.

Opasnost od operacije je velika za pacijente koji imaju visok krvni pritisak jer im nakon davanja anestezije pritisak naglo raste, a onda se naglo i spušta. Može da dođe do infarktna ili šloga pa su takvi zahvati unapred veoma rizični.

Kod lekara koga je godinama poznavao pritisak mu nije bio visok, ali je zato kod nepoznatih lekara mereno nešto manje od 200. Savetovano mu je da se smiri i opusti kod kuće pa da se vrati, a ako mu ne pođe za rukom da se smiri daće mu lekove za skidanje pritiska.

Hipertenzija se često konstatuje kod sindroma belog mantila. Foto: Pixabay.com

- Ubrzo posle toga video sam mog doktora koji mi je konstatovao da bolujem od “sindroma belog mantila. On to objašnjava povećanjem krvnog pritiska kada smo u bolnici čak i ako je on u normalnim okolnostima normalan, rekao je Tom.

To može da dovede do pogrešne dijagnoze hipertenzije, ili do odbijanja z aoperaciju kao što je to bio slučaj sa njim. Pacijenti se operišu ukoliko je njihov pritisak manji od 160 sa 100 duže od 12 meseci.

Najveći problem sa ovim sindromom je taj što se on ispoljava samo u bolnici i dok je pacijent kod lekara pa ne može da se tretira kod kuće. Ne mogu lekari da pošalju pacijenta kući sa lekovima za skidanje pritiska kada oni imaju kod kuće niži pritisak nego obično.

Dobra vest je da mnogi povrate kontrolu nad sindromom tokom vremena, a saznanje da boluju od sindroma može da pomogne.

Tomova operacija je bila veoma uspešna i on je istog dana otpušten iz bolnice.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. decembar 2018 | 09:59

    Kod nas nepostoji strah od belog mantila i nije toliko stresno koliko je STRESNO cekanje i guzve u cekaonicama,neljubaznost na salterima,vise mesecno zakazivanje, i ako nemas novac naj.......bo si ko zuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA