Otkriven pravi razlog zašto se beba rita u stomaku majke

Bebe u stomaku ne miruju i neke majke mogu da osete pokrete već u 4. mesecu trudnoće

  • 0

Kada trudnica oseti da se njena beba pomera ili je šutira dok je u stomaku, to znači da beba postaje svesna svog tela i mogućnosti da se pomera i na taj način želi da istraži svoje okruženje.

Istraživanje koje je sprobvedeno na Univerzitetu u Londonu pratilo je moždane talase 19 beba koje su bile stare samo dva dana, a bile su rođene pre vremenaa se pošlo sa pretpostavkom da se one ponašaju kao da su još uvek u materici.

Beba laganim pokretima ispituje svet oko sebe. Foto: Pixabay.com

Kada novorođenče šutne, aktivira se deo mozga koji je povezan sa primanjem signala koji su važni za njihovo upoznavanje sa sopstvenim telom. Naučnici su merili moždane talase koji su nastajali kada bi bebe šutnule tokom faze spavanja kada se oči brzo pomeraju.

REM faza je faza u kojoj se sanja i tada je mozak najaktivniji. Posmatrana su deca i pokreti njihovih očiju kao i udova, ali i njihovi moždani talasi. Oni su bili veći kod beba koje su rođene ranije u poslednjem tromesečju trudnoće. Moždani talasi više nisu bili isti kada je beba bila par nedelja starija.

Bebama je naophodan miran san. Foto: Pixabay/Profile

Većina trudnica počinje da oseća pokrete bebe između 16. i 24. nedelje. Pokreti se mogu opisati kao bilo šta od šutiranja, pomeranja, okretanja i prevrtanja što se menja kako se trudnoća razvija. Pokreti im omogućavaju da dođu u kontakt sa okolinom i da se putem dodira sa njom upoznaju.

Kako su ove aktivnosti primećene kod beba koje spavaju, neophodno je da bebe imaju miran i neometan san bez bilo kakvog uznemiravanja i prekidanja. Obezbedite bebi neophodan mir i tišinu dok spava jer samo tako njen mozak će moći pravilno da se razvija, a njeno upoznavanje sveta samo će da napreduje.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA