≫ 

Većina ljudi voli parmezan, ali skoro niko ne zna glavne stvari o njemu, a tiču se zdravlja

Parmezan je jedan od najomiljenijih sireva među ljudima, a krije mnoge tajne

  • 2

Parmezan je među najtraženijim sirevima na svetu i sastavni je deo mnogih obroka. Međutim, čak ni oni koji ga najviše vole ne znaju njegove osnvne vrednosti, kao ni značaj za svoje zdravlje.

Jedan on najpoznatijih sireva na svetu svakako je parmezan, sir čija je domovina Italija, tačnije region na severu te zemlje poznat po odličnoj gastronomiji i restoranima. Naziv parmezan može da nosi samo onaj sir koji je proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Ređio Emilije, Modene i Bolonje u strogo kontrolisanim uslovima.

To je tvrd i aromatičan kravlji sir napravljen od skrame sa kravljeg mleka. Sir je pravi izvor kalcijuma, a hrana bogata kalcijumom doprinosi bržem sagorevanju masti.

Nutricionisti parmezan preporučuju maloj deci i starijima zbog svoje izvanredne hranljive vrednosti, ali i jer je lako varljiv i pun kalcijuma i fosfora.

Osim nutritivnih vrednosti, parmezan je sir bogatog ukusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporučuje se da se servira samo jedna četvrtina šoljice uz obrok.

Foto: Pixabay.com

Pravi parmezan karakteriše njegova specifična tekstura, zrnasto-kiselo-testasta masa, koja se lista i puca u sredini. Iako je napravljen od kravljeg mleka, on ne sadrži laktozu, ili sadrži vrlo malu količinu, skoro zanemarljivu i preporučuje se i ljudima sa netolerancijom na laktozu.

Potrebno je čak 16 litara mleka za kilogramu parmezanskog sira, a i dugo vremena mora da stoji za njegovu zrelost.

Potrošnja parmezana stimuliše razvoj probiotskih bakterija "bacillus bifidus", koje su zadužene za zdravlje digestivnog sistema.

Foto: Pixabay.com

Masti u  parmezanu su u obliku koji obezbeđuje energiju u kratkom vremenskom periodu, čineći da se duže osećate sitim.  U 100 grama rendanog parmezana, nalazi se 431 kalorija, koja je raspoređena na 4 odsto ugljenih hidrata, 38,5 odsto proteina i 28,5odsto  masti.

Od minerala u parmezanu se mogu naći kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. A od vitamina: riboflavin, pantotenska kiselina, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se vari i zbog kalcijuma se smatra odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporučuje se i trudnicama.

VIDEO: Otvoren Sajam etno hrane i pića

(Telegraf.rs / vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johanm

    10. decembar 2018 | 08:44

    Parmezan iz Parme da a ovo što mi pravimo ni blizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA