Otkriveno koja rasa psa je najbolja za vaše zdravlje, a koja najgora

Samo određena vrsta pasa može na vreme da namiriše bolesti i da vas sačuva u životu

  • 1

Vlasnici pasa ređe oboljevaju i imaju mnoge druge koristi od svojih ljubimaca. Ali samo neki psi mogu da vam spase život tako što će namirisati oboljenje na vreme, pa ćete moći da se lečite i izlečite.

Prema istraživanjima vlasnici pasa ređe pate od hroničnih i teških bolesti i imaju veće šanse da žive duže. Ipak, neki naučnici tvrde da određene vrste pasa imaju bolji njuh za bolesti.

Najveća studija koja je ikada rađena na ovu temu j eona sa švedskog univerziteta Upsala. Epidemiolog dr Tov Fal je prikupio podatke iz perioda od 12 godina. Naime, on je koristio sve medicinske baze podataka i prikupio izveštaje o čak 3,4 miliona ljudi starosti između 40 i 80 godina. Analizirao je dužinu njihovog života, kao i uzroke smrti. Pored toga, pretražio je i bazu podataka o vlasnicima pasa. Na ovaj način je mogao da zna koji pacijent je imao ovog ljubimca i ispostavilo se da je taj broj pacijenata 13 odsto od ukupnog broja ispitanika.

Foto: Pixabay.com

Zbog veličine ove studije, smatra se da su svi dobijeni podaci krajnje relevantni. Prvo što naučnici zaključili je da vlasnici pasa zaista žive duže. Oni imaju manji rizik od prerane smrti za 26 odsto u odnosu na one koji nemaju pse. Čak su zaključili da kada bi se posmatrale samo osobe koje žive same, ovaj porcenat bi bio veći i sezao bi do čak 33 odsto umanjenja rizika od rane smrti. Rizik oboljevanja od kardiovaskularnih oboljenja kod vlasnika pasa pada za 15 odsto,a kod onih koji su živeli sami sa ljubimcem za čak 26 odsto.

U svetu medicine, ovi rezultati se smatraju veoma značajnim jer sada može da se istražuje produženje prosečnog života i sa ovog stanovišta.

Ipak, smanjenje rizika od oboljenja varira u odnosu na to koju vrstu psa posedujete. Ovo je jako delikatan podatak jer ne postoji takva baza podataka koja odgovara na pitanja razmera rizika i poverenja u ljubimce koje vlasnici imaju.

Foto: Pixabay.com

Ako imate pointera ili setera rizik od prerane smrti i oboljevanja se samnjuje za 40 odsto. Kada imate nekog od pasa goniča (npr. bigl), onda se rizik smanjuje za 37 odsto. Ukoliko ste vlasnik špica ili divljih pasa (npr. haski) onda se verovatnoća od neželjenog završetka života umanjuje za 28 odsto. Kada posedujete retrivera  ili lovačkog psa onda se rizik od oboljevanja i smrti smanjuje za 26 odsto.

Jazavičar ima šansu da vam spase život ceći za 24 odsto. Pinčeri i šnauceri pordužavaju život ako ih imate u odnosu na one koji nisu vlasnici pasa za 22 odsto. Terijeri vas spašavaju u varijabli od 19 odsto, a hrtovi za 17 odsto.

Ukoliko imate psa čuvara onda je rizik od oboljevanja i prerane smrti manja za 16 odsto.

Ono što bi trebalo da znate je da mešanci imaju najmanje šanse da vam spase život i to samo za dva odsto više u odnosu na ljude koji ne drže psa.

(Telegraf.rs / psychologytoday.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA