• 0

Golim okom je nemoguće uočiti rak kože: Obavezno zakažite pregled ako imate ovakve mladeže po telu

Ljudima koji imaju dosta mladeža po koži savetuje se da se redovno javljaju na kontrolu dermatologu

  • 0

Doktori često ne uoče kancerogeni mladež samo zbog toga što tokom pregleda oni mladeže posmatraju golim okom, a to nije način da se bilo kakve promene uoče.

Istraživanje je pokazalo da se u jednom od 10 slučajeva desi da se predvidi kancerogeni mladež, jer ga lekar posmatra golim okom. Insistira se na tome da lekari koriste lupu ili neki drugi instrument za uvećanje, a da u slučaju da nisu sigurni pošalju pacijenta kod specijaliste na pregled.

Svaku promenu na koži i mladežu obavezno prijavite vašem lekaru. Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

- Greške kod vizuelne dijagnoze su veoma česte i ne smeju se zasnivati samo na pregledom golim okom. Moraju da se koriste i neke druge tehnike i tehnologija kako bi se kancer dijagnostikovao, saopštili su sa Univerziteta Birmingem.

Melanom je odgovoran za 75 odsto smrti od raka kože tokom godine jer je veoma sposoban da se proširi na krvotok ili simpatički sistem. Preveliko izlaganje UV zracima Sunca ili previše solarijuma smatraju se glavnim uzrokom.

Dijagnoza se postavlja pregledom kože, kada lekar posmatra mladeže i utvrđuje da li su oni nejednaki, tamni ili imaju dve boje, kraste, ranice, krvare li ili su ispupčeni i viseći. Ukoliko se bolest u oči u početnoj fazi, leči se 100 odsto i pacijenti žive najmanje 5 godina od dijagnoze. Dijagnoza u četvrtoj fazi, kada je bolest uznapredovala i zahvatila i pluća, mozak ili kosti, znači da su šanse za preživljavanje 10 odsto kod muškaraca i 25 odsto kod žena da će imati bar još 5 godina života.

Mladeže je neophodno pregledati posebnim lupama i instrumentima koji uvećavaju. Foto: Tanjug/STR

Samo vizuelni pregled mladeža nije dovoljan da bi se bolest dijagnostikovala. Kada lekar primeti nešto čudno on obavezno šalje pacijenta kod specijaliste. On koristi lupe i druga pomagala kako bi uveličao sliku i bolje pregledao mladež. Neki pacijenti se i sami odlučuju na pregled kod specijaliste jer
sumnjaju da im se nešto čudno dešava.

Pogrešna dijagnoza možeda dovede do anksioznosti i nepotrebne operacije. Zato je veoma važno da se štitite od štetnih UV zraka, a svetlija koža je sklona melanomu više nego ostali tipovi kože. Ukoliko je neko u porodici imao iskustva sa ovom bolesti morate da odlazite ne preventivne redovne preglede. On se leči operacijom i to uklanjanjem mladeža ili slojem kože. Pored toga koriste se imunoterapija, radijacija i hemoterapija. Prevencija je najbolje rešenje, s toga koristite kreme za sunčanje kako ne biste izgorečli i izbegavajte sunčanje u solarijuma. Pola sata pre izlaganja suncu obavezno nanesite kremu za sunčanje, a decu obavezno držite u hladu. Svakog meseca pregledajte vašu kožu i obratite pažnju na to da li imate neke nove mladeže. Odazovite se preventivnim pregledima kad god je to moguće.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima