Pogledajte šta je praznično prejedanje i opijanje tačno uradilo vašoj jetri

Možda će vam ovaj mesec biti zanimljiv i uzbudljiv zbog sve hrane i pića, ali vaša jetra vam na tome neće biti zahvalna

  • 0

Navikli smo da sa dolaskom decembra i velikih slava u njemu kao i kasnijeg dočeka Nove godine i Božića, damo sebi oduška kada je u pitanju hrana i piće i pri tom ne vodimo računa o tome kako to utiče na našu jetru.

Važno je da znate da će svaki zalogaj i gutljaj koji ove sezone unesete proći kroz jedan od najvitalnijih organa - jetru! Jedan je od najvećih i najvažnijih organa u telu pa svakim unošenjem hrane i pića možemeo da izazovemo trajnu štetu na njoj. To utiče na regulisanje šećera u krvi, obradu holesterola i nastanak pojedinih hormona koji su nam bitni za preživljavanje. Evo šta sve može da se desi našoj jetri i kako to da sprečimo.

Jedno piće

Ograničite unos alkohola kako bi vam jetra bila zdrava. Foto: Pixabay.com

Kada popijete jedno ili dva pića, jetra se aktivira i započinje sa procesom trijaže: pretvara alkohol u bezopasnu vodu i ugljen dioksid koji onda izbacujemo putem urina i disanjem. Zadržava sve što može da se iskoristi, kao što su antioksidanti iz vina ili ugljeni hidrati iz piva. Ceo proces rezultira proizvodnjom masnih kiselina koje se transformišu u trigliceride koje telo koristi. Ukoliko jedete i pijete umereno telo uspeva da ih obradi.

Mnogo alkohola

Ukoliko se opijete jednom, pa opet, i opet - vaša jetra će biti šokirana svaki put i sve teže će se oporavljati. Što više pijete, to više triglicerida vaša jetra taloži za kasnije i dolazi do pojave upale koja ubija ćelije jetre, ostavlja ožiljke na mestima gde one nestaju i može da dovede do ciroze koja je sve češća kod ljudi starosti od 25 do 34 godina.

Hrana. Mnogo hrane...

Masna i začinjena hrana može da vam ošteti jetru. Foto: Pixabay.com

Ne morate da unosite alkohol kako biste oštetili vašu jetru. Sezona masne i začinjene hrane je otvorena! Ovo je prava opasnost da razvijete nealkoholičarsku bolest jetre, a opasna je jer nema simptoma pa ljudi ne znaju šta treba da rade i kako da spreče napredovanje bolesti. Masnoća izaziva isti efekat ako i alkohol: dolazi do upale i pojeve ožiljaka, a bolest može da se razvije i za čak 6 nedelja ukoliko ne vodite računa.

Obrnite proces

Jetra može da se regeneriše ukoliko prestanete da joj nanosite štetu. Ne treba vam smuti sa aktivnim ugljem ili detoks sok od cvekle. Jetra se prirodno regeneriše sama od sebe ukoliko prestanete da joj štetite. Mesec dana bez alkohola može da spreči upalu i smanji oštećenja. Možete da usporite napredovanje nealkoholičarske bolesti jetre ukoliko se zdravo hranite i smanjite veličinu porcije. Gubitak samo 5 odsto telesne mase može da smanji masnoću jetre za čak 30 odsto.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA