≫ 

U slatkom keksu ima više soli nego u čipsu: Ove namirnice imaju više soli nego što možemo da zamislimo, a verujemo da su zdrave

Često čujemo upozorenja da su čips i druge slane gricaklice veoma štetne po zdravlje

  • 2

Ono što ne znamo, jeste i da su neke od namirnica koje jedemo kao slatke često pune soli, kao što je to slučaj sa puter keksom.

Nutricionista Julija Klokner upozorava da trebamo da eliminišemo masti i so iz naše hrane. Oni koji misle da su zaštićeni ako ne jedu picu i čokoladne slatkiše su u velikoj zabludi. Nedavno istraživanje je pokazalo da Nemci u proseku godišnje pojedu 35 kilograma šećera, što je 100 grama na dan. Prema upozorenju Svetske zdravstvene organizacije, dnevni limit treba da bude samo 25 grama. Problem je u tome što već sa činijom žitarica i mleka imamo 50 grama šećera u organizmu.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče drugih nama omiljenih namirnica, u belom vinu se krije 1 kocka šećera po svakoj čaši, konzervirana hrana sadrži i do 20 kocki šećera koliko ih ima u ananasu, a musli u 50 grama ima čak 7 kocki šećera, iliti 21 gram. U 150 grama voćnog jogurta ima 4 kockica šećera, a jedna kašika kečapa krije jednu kocku šećera u sebi.

So daje bolji ukus hrani, ali budite oprezni. Ženama je potrebno 8,4 grama, a muškarcima 10 grama soli dnevno. Preporučena doza u nekim zemljama je samo 6 grama, a smanjenj eunosa soli je skoro pa nemoguće jer je ima i u slatkišima. Salama ima 5,4 grama soli u 100 grama, slatki keks ima 1.53 grama soli na 100 grama što je više i od čipsa koji ima 1,3 grama soli u 100 grama.

Oprezno sa jajima. Foto: Pixabay.com

Nisu sve masti loše ali je veoma važno da ograničite njihov dnevni unos. Zdrave masti kriju se u ribi i orasima, a stvar je u tome da ih je nemoguće u potpunosti izbeći. Jedno jaje sadrćži 7 grama masti ako jedete samo belance, a sa žumancetom ima 18 grama. Riblji štapići u 100 grama imaju 7,7 grama soli i 8,5 grama masti. Sir je taj koji nas najviše zbunjuje. U Gaudi koja ima 45 odsto masti ima 30,8 gram amasti u samo 100 grama ovog sira.

(Telegraf.rs/bild.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jediša

    20. decembar 2018 | 18:55

    Ne treba slano, ne treba masno, ne treba slatko, ne meso, ne mleko, ne ono, ne ovo... A šta da jedemo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA