Pazite na vaše srce tokom novogodišnjih praznika: Evo na šta morate da pripazite kako biste izbegli infarkt

Nemojte da završite u Hitnoj pomoći dok ostali partijaju

  • 0

Ušli smo u sezonu kada se dešava najviše problema sa srcem, pa samim tim i najveći broj infarkta koji pogađa ljude bez obzira na godine.

Šanse da doživite infarkt su veće za 37 odsto na Božić, a za ludu novogodišnju noć idu i do 20 odsto. Za kardiologe, ovo i nije neki šok. Ideja o tome da stres predstavlja veliki izazov za zdravlje srca je njima već dobro poznata.

Stres je u ovom periodu izuzetno velik. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Svi upozoravaju da bilo koja stresna situacija može da dovede do toga da doživite infarkt. Svaki put kada se u svetu dešavaju neke važne stvari dešava se da poraste broj infarkta. Tako je u Nemačkoj zabeležen porast broja infarkta kada je njihov nacionalni tim igrao na u finalu na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Jake emocije u kombinaciji sa stresom aktiviraju deo mozga poznat kao amigdala, a to je povezano sa upalama u arterijama koje snabdevaju srce krvlju i time kiseonikom.

Sva žurba i trka koja je tipična za ovaj predpraznični period dovodi do povećanja stresa pa samim tim i većeg rizika od infarkta. Povećan unos alkohola i hrane je isto uzrok mnogih napada. Zdravo srce neće tako burno reagovati na neki svađu ili iznenadnu emociju. Zato je važno da se na vreme pripremite i da radite vežbe opuštanja i pripreme za stresne situacije.

Nađite meki izduvni ventil. Foto: Profimedia, Wavebreak

Stres može da dovede do toga da se krvni ugrušak pokrene i putuje kroz krvne sudove dok ne dovede do zapušenja. Ako dođe do srca, krv ne može da prođe kroz zapušene arterije i tada nastaje infarkt. Niko ne želi da provede praznik i proslavu u bolnici. Ali, ako primetite iznenadni bol u grudima, porast pritiska ili gubitak daha - obavezno se javite lekaru.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA