≫ 

3 tehnike koje mogu da vam pomognu kada imate zastrašujući napad panike

Ukoliko i sami nikada niste doživeli napad panike, onda ne znate u potpunosti kako to izgleda

  • 3
Tuga, tužna žena, devojka, depresija, silovanje Foto - Ilustracija: Pixabay

Zastrašujući osećaj koji izaziva napad panike je teško opisati nekome ko ga nikada nije doživeo, a još teže je snaći se i pomoći osobi koja ga preživljava.

Možete da primetite kako osoba drhti, srce joj jače kuca, znoji se, grči, oseća mučninu i vrtoglavicu, povraća, oseća utrnulost i jezu u rukama i nogama. Osoba tada obično gubi dodir sa stvarnošću.

Napad panike može u potpunosti da vas parališe. Foto: www.pixabay.com

Iako epizode napada obično prolaze u roku od 20-ak minuta, postoji par stvari koje možete da uradite ne biste li pomogli osobi koja prolazi kroz težak momenat, ili ako i sami doživljavate napad po prvi put u životu. Ove tri tehnike mogu da vam budu od koristi.

Probajte disanje iz dijafragme

Napad panike baca vas u psihološki stres jer telo misli da vam treba zaštita. Jedna od najvažnijih tehnika jeste duboko disanje iz dijafragme. U napadu panike telo hiperventilira i dah se skraćuje. Ovo šalje signal mozgu da ste pod stresom, a disanje iz dijafragme šalje signal da ste dobro, bezbedni i da trebate da se opustite.

Preoblikujte misli

Osoba koja doživljava napad panike u sebi misli samo na to kako je uplašena i sebi mora da priča potpuno drugačije. Treba uklonirti takve misli i fokusirati se samo na pozitivne. Podsetite se da taj napad ne traje dugo i da će proći i samo dišite.

Nemojte da izbegavate neka mesta i situacije

Važno je da razmišljate pozitivno. Foto: Shutterstock

Osobe koje pate od napada panike imaju tendenciju da izbegavaju neka mesta, ljude ili stvari koje povezuju sa napadima panike. Ukoliko se napad desio u nekom restoranu, prestaće da idu u taj restoran. Ukoliko se napad desio tokom vožnje automobila, nije isključeno ni da odustanete od toga. To je potpuno suprotno od onoga što biste trebali da radite, jer izbegavanjem nećete izgraditi samopouzdanje i snagu da se oduprete takvom osećaju.

VIDEO: Oni i najhrabrijima mogu da izazovu paniku 

(Telegra.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    22. decembar 2018 | 15:50

    Prolazio sam kroz ovo skoro 4 godine dok se nisam skroz oporavio. Kod nas su ovakve stvari ocigledno jos uvek tabu tema jer u ovoj primitivnoj zemlji na prvi pomen napada panike ljudi te vec stavljaju u ludnicu ili jos gore salju te razno raznim magovima i vracarama. Kakva primitivna nacija boze me sacuvaj.

  • DARKO 100%

    22. decembar 2018 | 16:31

    Tesko je u momentu neke nezeljene situacije biti pribran i sve te tehnike koristiti, ono mora od uzrastanja da se izgradjuje sistem zastite od takvih stvari,onoliko koliko smo izgradili od rodjenja takav sistem tako ce mo i reagovati u datim situacijama,postoji duhovna molitva gde nije lose u sebi izgovarati u takvim situacijama a to je TE BI GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOZIJI PRIPADA CARSTVO,SLAVA I MOC!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA