≫ 

"Nema medicine koja može sve, ali ova medicina može sve bolesti da ublaži": Doktorka Vesna je pre 30 godina unela revoluciju u Srbiji, a ni danas nema konkurenciju (FOTO) (VIDEO)

Već tri decenije klinka "Vitalis" nema konkurenciju

  • 3

Medicinu je upisala sa 16 godina, a diplomirala sa 22 i tako postala najmlađi lekar u staroj Jugoslaviji. Zbog nje se u Ulicu Kralja Milutina 35 godinama odlazi kao na hodočašće. Specijalista je za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu. U hirurškim salama na VMA provela je 15 godina. Sredinom osamdesetih blisko se upoznala sa čudesnim iglicama za akupunkturu i njen život se tada u potpunosti okrenuo ovoj grani medicine. Grani koja, kako doktorka Vesna Marinković Mičić kaže, olakšava sve bolesti i koju je još 1979. godine priznala Svetska zdravstvena organizacija.

Uprkos tome, na našim medicinskim fakultetima i dalje ne postoji predmet o akupunkturi. Čak i većina srpskih lekara odbija da prihvati da je akupunktura jedna od metoda priznate medicine koja leči mnogobrojne bolesti.

Kada je 1990. godine doktorka Vesna Marinković Mičić odlučila da napusti VMA, jer su tada zakoni bili ili klinička ili privatna praksa, i da osnuje svoju kliniku "Vitalis" koja je najpoznatija po akupunkturi, o akupunkturi se moglo pročitati samo u novinama. Počela je polako, lečeći mnogo brojne pacijente koji su dolazili na polikliniku VMA.

Foto: Marko Jovanović

- Može se reći da sam se ja kao doktor anesteziolog zainteresovala za akupunkturu zbog izuzetnih efekata u lečenju bolnih stanja, i mogućnosti primene u toku hirurških intervencija. Čitala sam i gledala filmove o tome kako se u Kini rade operacije na otvorenom srcu, što je za mene bilo iznenađujuće jer kao anesteziolog znam koliko lekova mora da se sipa u venu da bi mogla da se radi operacija na srcu ili bilo koja druga. Bila sam iznenađena da je moguće obezboliti čoveka samo sa tim iglicama u kojima nema ništa. I zato sam poželela da naučim akupunkturu - priseća se doktorka početaka.

Pamti i veliki otpor kolega koji je tih godina vladao ka akupunkturi, ali i veliku zainteresovanost javnosti, pacijenata i naučnih krugova.

- Mada u "Gajtonu", knjizi fiziologije, koja je nama lekarima kao "Sveto pismo", kao i u drugim eminentnim knjigama i naučnim radovima, piše da se bol i druge bolesti mogu ukloniti akupunkturom. Srećna sam što je danas akupunktura u nauci i javnosti prihvaćena kao ravnovravna medicina i sve se više primenjuje.

Objašnjava mi tokom razgovora da akupunktura deluje na čoveka tako što se tokom tretmana luči endomorfijum, najefikasnije analgetičko sredstvo, kao i drugi

neurotransmiteri u zavisnosti od toga koja se bolest leči akupunkturom.

Foto: Marko Jovanović

Analizom krvi pre i posle akupunkture se to potvrđuje. Nalazi pokazuju da se telo ponaša kao da smo sipali odgovarajući lek.

Kada je pitam pred čime je akupunktura nemoćna, odgovara mi iste sekunde.

- Nema medicine koja može sve, ali ova medicina može sve bolesti da ublaži. Pokriva od pedijatrije do gerijatrije, čak i one najteže oblasti, koje akupunkturom možemo da ublažimo. Imali smo skoro na našoj klinici "Vitalis" čak i jednu bebu staru pet dana, takozvani "Brahijalni sindrom". Da je poslata na regularnu fizioterapiju, njen oporavak bi trajao godinama, a mi smo taj problem akupunkturom rešili za dva meseca - kaže doktorka, koja u svom poslu nema konkurenciju.

Na moje pitanje o sterilitetu, kaže da je posle njenih tretmana u dugogodišnjoj praksi rođeno mnogo beba. Navodi primer žene koja je sa jedne strane imala jajovod, a sa druge strane jajnik. Posle akupunkture ona je zatrudnela.

- Ovo je primer da ima mesta za akupunkturu čak i ako se radi o fizičkom sterilitetu. Preporučujemo akupunkturu i kod vantelesne oplodnje. Suprotno od steriliteta, možemo da pomognemo u kontracepciji na prirodan način - objašnjava mi.

Foto: UNS

Ne mogu, a da ne pitam da li je moguće da se pomeša to dvoje, pa da se umesto kontracepcije odradi tretman za lečenje steriliteta.

- Ne, ne, ne može to da se desi, akupunktura je holistička medicina. Svakom pacijentu se pristupa posebno, a ne rutinski. Mi smo stručni u poslu koji radimo - kaže mi kroz osmeh.

Statistika o pacijentima je jasna i nimalo nije na strani žena. Upravo je nežniji pol mnogo bolesniji od jačeg, pa i prisutniji u ordinaciji Vitalis.

- Ne zato što žene manje ili više veruju u akupunkturu, već zato što su žene bolesnije od muškaraca. Žene imaju bar pet bolesti koje su samo ženske, i  koje su vezane za menstruaciju, plodnost, trudnoću, menopauzu ili za problem sa štitnom žlezdom. Tu su i reumatizam, pa čak i glavobolja. Ali, bitno je znati da se baš ovi "ženski problemi" uspešno leče akupunkturom.

Doktorka Marinković je završila specijalizaciju na VMA u Pekingu i Los Anđelesu, u najpoznatijim centrima za ovu drevnu medicinu. "Vitalis" je prva doktorska privatna praksa i prvi Centar za tradicionalnu i modernu medicinu i estetiku - mesto gde su akupunktura, kineske igle i moderni laseri - efikasniji od lekova za svaki bol i mnoge bolesti.

(J.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA