Put zdravlja uz redovnu hidrataciju

Dobre navike presudne su u očuvanju dobrog zdravlja

  • 2

Pitanje je samo koliko smo spremni da dnevne obaveze i pritiske koji dolaze sa raznih strana stavimo po strani u ime sitnih rituala kojima štitimo ono što je najvažnije. Voda, tako dostupna, donosi benefite kojih najčešće nismo ni svesni. Iako je doživaljavamo kao „sredstvo utoljevanja žeđi“, ta najjednostavnija funkcija, daleko je složenija.

- Voda je najvažnija hranljiva materija i adekvatan unos vode je neophodan deo zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda do oligomineralnih flaširanih voda, u skladu sa specifičnim potrebama pojedinačne osobe - ističe profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Foto: Shutterstock

Nedostatak vode u organizmu može dovesti do niza problema, od glavobolje, pada energije, nesvestica pa sve do ozbiljnih kardiovaskularnih problema. Ova dragocena tečnost može se konzumirati bez ograničenja, jer nema kalorije, pa njen pravilan unos pomaže i u regulaciji telesne težine i ubrzanja metabolizma. Voda čisti telo od toksina, a nivo kiseonika u organizmu se sa svakim novim gutljajem obnavlja.

Osim unutrašnjih, nevidljivih golim okom, pravilna hidtaracija donosi i bezbroj benefita koje se vide spolja. Lepši ten, elastičnija i svežija koža samo su neke od dobrih strana redovnog unosa tečnosti.

Neverovatno je koliko je sama priroda pružila odgovor na mnoge probleme koje nas muče. Svežina, energija, zdravlje nisu nedostupne kategorije. Naprotiv, pravilnim odlukama i još boljim izborima možemo učiniti toliko toga dobrog za sebe i svoje zdravlje. Unosite dovoljne količine vode u organizam. Stvorite sebi zdravu naviku koju ćete poštovati, a vaš organizam biće vam neizmerno zahvalan.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. decembar 2018 | 13:20

    VODA JE IZVOR ZIVOTA!!!!sazdani od vode i zivot bez vode nije moguc,i nista nemoze utoliti zedj kao voda

  • Da ali

    24. decembar 2018 | 15:50

    Naša Bg voda, je puna kamenca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA