Ovaj deo ženskog tela može da otkrije da li vam preti dijabetes i bolesti srca

Šokantno najnovije istraživanje pokazuje da je bolje biti debeljuca

  • 1

Nauka je dokazala da žene sa uskim kukovima imaju veći rizik da obole od dijabetesa i da dobiju srčani udar. Evo kako je to moguće.

Najnovije istraživanje je pokazalo da je za vaše ukupno zdravlje mnogo bolje da imate zalihe masnoće oko kukova nego oko nekih vitalnih organa kao što su jetra, pankreas i bubrezi. Na taj način se došlo do zaključka da mršave žene, kao i one sa uskim kukovima češće oboljevaju od dijabetesa i dobijaju infarkt.

Istraživački tim sa univeziteta Kembridž je prvenstveno dokazao da neke žene prosto ne mogu da zadrže masne naslage u niskom abdominalnom području i u predelu zadnjice, a odgovornost za ovo je u metabolizmu. To ih dovodi u rizičnu grupu za oboljevanje od ovih opakih bolesti, jer umesto da se masnoća nakuplja na kukovim, ona se sprovodi u krv i stvara naslage oko organa.

- Verujemo da je nakupljanje masnih naslaga oko kukova pre svega genetički uslovljeno. To znači da su kod mršavih ljudi masnoće nataložene u jetri ili pankreasu i da ometaju njihovo normalno funkcionisanje - kaže autor studije dr Luka Lota.

Foto: Promo

Tim je istraživao genetički profil više od 600.000 žena i pronašao više od 200 varijateta u strukturi koje mogu da dovedu do nakupljanja masnih naslaga na određenim delovima tela. Upoređeni su zdravstveni kartoni žena kod kojih su izmereni uski kukovi i širi strukovi. Došlo se do zaključka da u obe varijante žene su imale ili problem sa dijabetesom tipa 2 ili sa srčanim oboljenjima.

- Kada je žensko telo u obliku jabuke, onda je očigledno gde se masnoće talože i trebalio bi na vreme reagovati. U većem riziku su naravno one koje imaju i genetičke predispozicije za bolesti. Međutim, mi smo našli da je ovo povezano - kaže dr Klaudija Langerderg.

Naime, od genetike zavisi kakav će vam biti metabolizam, a i oblik tela, što dovodi u pitanje kojim bolestima ste skloniji. Ako se masnoće talože oko jetre tada se telo ne prečišćava kako bi trebalo što eskalira u bolesti kardiovaskularnog sistema. Ako se masnoće nakupljaju oko pankreasa, onda se remeti proizvodnje insulina i dolazi do povećanja šećera u krvi, što se manifestuje kao hronično oboljenje dijabetesa tipa 2.

Ukoliko imate telo u obliku jabuke, onda je važno da pripazite na ishranu i da redovno radite vežbe za trbušni pojas, jer ćete na taj način odbacivati masnoće koje mogu da štete vašem zdravlju i da dovedu i do katastrofalnog ishoda.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA