≫ 

Ova mapa tačno pokazuje zbog čega vas boli stomak - i koliko je situacija opasna (FOTO)

Bol u stomaku je jedan od najčešćih na koje se ljudi žale

  • 2

Svako malo sigurno vam se desi da imate problem sa bolom u stomaku, a to može da bude posledica različitih problema kako bezazlenih tako i onih koji možda ukazuju da vam je život ugrožen.

Veoma je važno da se utvrdi zašto osećate bol u stomaku i da se on tretira. Lekari objašnjavaju šta može da bude razlog za bol u zavisnosti od dela stomaka gde osećate bol.

Gornji desni deo stomaka

Foto: Shutterstock, Telegraf

U ovom delu se nalaze žučna kesa i jetra, pa je bol u ovom delu stomak obično povezan sa tim organima. Ukoliko osećate iznenadan i jak bol koji se širi do vašeg desnog ramena posle masne hrane onda je možda vaš problem kamenje u žučnoj kesi. Bol u leđima koji je probadajući i traje nekoliko sati može da bude simptom upale žučne kese, a tup i jak bol koji se javlja s vremena na vreme može da ukazuje na to da patite od hepatitisa.

Središnji deo gornjeg stomaka

Foto: Shutterstock, Telegraf

Ovde se nalazi duodenum, početak creva i veliki deo pankreasa pa bol koji se širi i na leđa može da bude simptom pankreatitisaOsećaj žarenja može da se javi zbog povećane kiseline ili disepsije.

Levi gornji deo stomaka

Foto: Shutterstock, Telegraf

Najveći deo želuca je skoncentrisan u ovom delu, pa ukoliko osećate jak i neizdrživ bol praćen mučninom verovatno imate gastritis ili upalu želuca.

Desni i levi deo abdomena

Foto: Shutterstock, Telegraf

U ovom delu se nalaze bubrezi, pa bol u ovom delu stomaka može da ukazuje na upalu bubrega. Bol koji se javlja u talasima može da ukazuje na postojanje kamena u bubregu.

Središnji deo adbomena

Foto: Shutterstock, Telegraf

Bilo koji neprijatan osećaj može da ukazuje na problem sa tankim i debelim crevom. Grčevi i bol ukazuju na upalu, a ako je praćen povraćanjem i mučninom uz to i gasovima, onda je u pitanju obstrukcija tankog creva.

Desni donji deo stomaka

Foto: Shutterstock, Telegraf

U ovom delu se nalazi problematično slepo crevo, mali organ koji skladišti korisne bakterije, poboljšava varenje i podržava imuni sistem. Oštar bol, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i temperatura su simptomi upale slepog creva koja zahteva hitnu hirušku intervenciju kako bi se sprečilo pucanje slepog creva i moguća smrt pacijenta usled izazivanja sepse.

Središnji donji deo stomaka

Foto: Shutterstock, Telegraf

Ovde se nalaze bešika i polni organi. Bol u stomaku, peckanje pri uriniranju i promena boje mokraće može da ukazuje na to da imate infekciju bešike. Iznenadni bol u pelviksu može da ukazuje na izvesne probleme sa reproduktivnim organima.

Levi donji deo abdomena

Foto: Shutterstock, Telegraf

Veliki deo debelog creva nalazi se tu, p aako imate neki problem sa ovim organom osećaćete bol u ovom delu stomaka. Bol praćen grčevima, nadimanjem, gasovima, dijarejom ili zatvorom može da ukazuj ena iritaciju creva.

Ukoliko primetite neki od simptoma, ili se oni već neko vreme pojavljuju obavezno se javite vašem lekaru. Ne pokušavajte da sami sebi date dijagnozu i terapiju.

Devojčici od 12 godina odstranjeno 3.5kg kose iz stomaka UZNEMIRUJUĆI VIDEO:

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lana

    10. januar 2019 | 10:03

    Kome se obratiti u ovim slucajevima i koje su najbolje drzavne a koje privatne klinike? Da znamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA