Žene bi trebalo da piju alkohol samo u ovoj situaciji ako ne žele da oštete jetru

Malo alkohola ne može da vam škodi, ali pazite da se kontrolišete

  • 1

Ženama se savetuje oprez kada je konzumiranje alkohola u pitanju jer je njihov organizam sklon cirozi, pogotovo ako piju na prazan stomak.

Opijanje na prazan stomak povećava šanse za cirozu kod žena za 66 odsto. Bolest jetre kod žena je značajno porasla u poslednjih 16 godina i to skoro za 33 odsto. Istraživanje koje je objavljeno u The Lancet pokazuje da su žene u velikom riziku od ciroze. Ono što može da smanji šanse za oboljenje jeste da piju alkohol samo uz obrok.

Žene imaju velike šanse da dobiju cirozu jetre. Foto: Pixabay.com

Istraživanje koje je vodila doktorka Rejčel Simpson sa Univerziteta Oksford je prvo detaljno istraživanje koje je toliko detaljno opisalo oštećenje jetre. Ono na šta upozoravaju stručnjaci jeste da se to što hrana manje oštećuje jetru ne sme uzimati kao opravdanje i izgovor da se pije.

Konzumiranje alkohola je u porastu kod žena koje su starije od 55 godina,a  u porastu su i bolesti koje su povezane sa alkoholom. To se smatra posledicom povećanja reklama koje promovišu roze penušava alkoholna pića namenjena ženama.

Ženama i muškarcima se savetuje da ne piju mnogo pića tokom nedelje i to ne više od 6 krigli piva ili 10 malih čaša vina.

(Telegraf.rs/belfastlive.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    27. decembar 2018 | 15:19

    Ja samo na prazan stomak i pijem, čim stavim zalogaj usta kraj je sa alkoholom i žurka prestaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA