Evo zašto nikako ne smete da pijete kafu na ovoj zimi

Kafa na minusu može da bude pogubna po vaše zdravlje

  • 0

Čaopis "Wall Street Journal" je objavio da kafa može veoma loše da deluje na vas tokom hladnih dana, iako svi često posežete za ovim napitkom kako biste se razbudili, a istovremeno ugrejali. Ispostavilo se da kafa potpuno suprotno utiče na organizam.

Dokazano je da svi topli napici, a naročito kafa, koja se najbže apsorbuje, ne deluju blagotvorno na ljudsko telo. Naime, oni izazivaju mnoge neželjene efekte, kao šeo je drhtavica i hladan znoj.

Radi se o tome da je vaše telo toplije u odnosu na spoljašnju sredinu i da ta temeparturna razlika postaje još veća kada unesete tople napitke, što vodi do stvaranja groznice.

Foto: pixabay.com

Kafa ima još negativnije efekte na organizam kada se popije na hladnoći, jer ona pospešuje cirkulaciju i metabolizam je prilično ubrzan, tako da je sama energija tela na višem nivou. Ovo dodatno zagreva organizam, pa se stvara temperaturna razlika koja može telo da dovede u stanje šoka.

- Kafa je, pored toga, snažan diuretik i dovodi do naglog lučenja tečnosti iz organizma. Za ovaj proces se, takođe koristi energija koja zagreva telo, ali stvaranje viška tečnosti je rizično na minusu, jer može da dovede do lanca reakcija, pa da se sve završi teškom infekcijom - kaže Alan Hedž sa Kornel univerziteta.

Foto: Pixabay.com / Koliko dugo šolja kofe može da nas drži budnima?

Šta bi trebalo da pijemo na niskim temperaturama?

Odgovor je u Mongoliji, zemlji Džingis-kana. Tamo ljudi koriste napitke koji u sebi sadrže maslac - objašnjava Hedž.

Mongoli često piju kobilje mleko. I ono je toplo, ali sadrži visok procenat kalorija i masti i to usporava varenje i održava temperaturu tela ravnomernom duži vremenski period i naj način organizam može postepeno da se navikne na nisku temperaturu u spoljašnjoj sredini i da se prilagodi.

Na ovoj zimi je najbolje da ne pijete pića toplija od 40 stepeni celzijusa. Naime, kada naručujete kafu, tražite da je razblaže sa hladnim mlekom.

(Telegraf.rs / msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA