Ovaj deo tela nas zimi više boli - evo i zašto

Shvatićete vremenom da tokom zime morate više da vodite računa o svom zdravlju

  • 0

Zima može da nam donese nevolje sa zdravljem na mnogim poljima, ali zglobovi su tada posebno osetljivi. Evo zašto je to tako i kako da se sačuvate.

Bol u zglobovima je često posledica neke povrede ili izuzetno lošeg ukupnog zdravstvenog stanja. Međutim, hladno vreme može ovo stanje znatno da pogorša.

Zbog čega vas bole zglobovi na hladnoći?

Postoje mnoge teorije zbog čega vas bole zglobovi kada je napolju minus, a pogotovo kolena, ali neke su se izdvojile.

- Većina naučnika smatra da je bol u zglobovima ruku i nogu na hladnoći posledica održavanja temperature tela. Naime, srce šalje više krvi u središte organizma kako bi nahranilo vitalne organe i zadržalo temperaturu organizma. To dovodi do situacije da udovi dobjaju dosta manje krvi nego što im je potrebno, pa zglobovi, koji su najosetljiviji počinju da bole - objašnjava orto-hirurg Armin Terani.

- Postoji i teorija da je na hladnom ili vetrovitom vremenu nagla promena u atmosferskom pritisku koja izaziva upalne procese u zglobovima, pa se samim tim javlja i bol - kaže fizioterapeut Lorin Farel.

Foto-ilustracija: Profimedia

Bol se javlja najčešće u kolenima, kukovima i člancima 

Iako bol tokom hladnog vremena može da se javi u bilo kojim zglobovima, pacijenti se najčešće žale da ih bole kolena, kukovi i članci. To je zato što gubitak krvi trpe najviše veći zglobovi, pogotovo oni koji su nosioci tela. Naime, sva težina našeg tela je na donjim udovima i zato oni najviše pate tokom zime.

- Bol u donjim ekstremitetima je tipična za ljude koji se bave sportom i puno trče, ali i za rekreativce, koji džogiraju po hladnom vremenu. Oni naprežu zglobove, koji nisu dovoljno "nahranjeni" i tako izazivaju još veći bol - kaže Farel.

Foto: Profimedia, Wavebreak

Kako da se oslobodite ovog bola?

Bez obrira na uzrok, bol u zglobovima oseća veliki broj ljudi. Na svu sreću ovo je lako rešiv problem. Dovoljno je da utoplite bolne delove tela kada izlazite na hladnoću i procirkulisaćete, a tada će i bol prestati. Ovo je jako važno za ljude koji treniraju, jer je potrebno da im celo telo bude vitalno kako ne bi došlo do povreda.

- Bol u zglobovima ne mora uvek da dovede do povrede, ali ako već imate povredu, hladnoća koja dovodi do bola će samo pogoršati stanje - objašnjava Terani.

Pre svakog treninga na minusu, neophodno je raditi vežbe istezanja i zagrevanja bar duplo duže nego što to radite inače. Kada završite sa napornim vežbanjem na hladnoći, potrebno je da postepeno rashladite svoje telo, a to ćete ponovo uraditi istezanjem i razgibavanjem.

Ipak, najbolji savet koji možete da dobijete je da se što duže zadržavate u toplim prostorijama, a kada vežbate da to bude kućni kardio trening.

U posebnim situacijama kada ne možete da se oslobodite bola u zglobovima, neophodno je da se obratite lekaru kako bi se uspostavila prava dijagnoza.

(Telegraf.rs / msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA