≫ 

Ova bolest je veoma slična gripu, nikada za nju niste čuli i možete da je imate, a da toga niste ni svesni

Sezona prehlade i gripa je uveliko počela

  • 0

Kada imate simptome koji jasno ukazuju na prehladu ili grip (curenje iz nosa, suv kašalj, umor, temperatura) jasno vam je o čemu j e reč, ali postoji još nešto što može da se manifestuje ovim simptomima, a to je respiratorni sinsitijalni virus (RSV).

Često se javlja kod dece, a većina dece ga ima do svog drugog rođendana. Može da pogodi i odrasle, a moguće ga je imati bez da uopšte znate da je to taj virus.

Često se ovaj virus zameni sa prehladom. Foto: Pixabay.com

Javlja se curenje iz nosa, slab apetit, kijanje, temperatura i šištanje prilikom disanja. Lako ga je pomešati sa nekom drugom respiratornom infekcijom na prvi pogled. Širi se kada obolela osoba kašlje i kija, a možete ga dobiti i poljupcem deteta koje je zaraženo.

Sezona epidemije ovog virusa poklapa se sa sezonom gripa pa lekari moraju da budu oprezni kod postavljanja dijagnoze. Najbolji pokazatelj je iritiranost pluća. Zbog toga što je sličan prehladi, otkriva se samo putem brisa grla koji lekar treba da prepiše. Ponekad je potreban i test krvi ili skener pluća kako bi se ispitala upala.

Ukoliko vi ili vaše dete imate ovaj virus, lekar će vam preporučiti lekove protiv temperature, kapi za nos i dosta tečnosti. U slučaju ozbiljnije infekcije javlja se bronhitis i upala pluća. Najviše su pogođena deca, osobe sa oslabljenim imunitetom i starije osobe. U kritičnim situacijama, pacijent može da bude i hospitalizovan ukolik oima problema sa disanjem i dehidratacijom.

Jaka upal pluća vidi se na skeneru i rengenu. Foto-ilustracija: Profimedia

Virus može da preživi i do nekoliko sati na površini stola, kvaka i ogradici od dečijeg kreveca p aukoliko dođete u kontakt sa takvom površinom možete da se zarazite. Ukoliko vi ili vaše dete imate samo kašalj od simptoma, lekari savetuju da nemate razloga za paniku. Odlazak kod lekara je obavezan usled gubitka apetita, šištanaj iz pluća, poteškloća u disanju, dehidratacije i visoke temperature.

(Telegraf.rs/self.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA