≫ 

6 uzroka bola i trnjenja u stopalima koje nikako ne smete ignorisati

Ukoliko ne sedite dugo prekrštenih nogu, onda je osećaj utrnulosti razlog za zabrinutost

  • 0

Ako izgubite osećaj u stopalima ili prstima zbog nezgodnog položaj u kojem sedite onda vam je situacija jasna, ali ako niste sedeli nezgodno već se ovakav osećaj javi potpuno spontano - onda je vreme za posetu lekaru.

Osećaj utrnulosti i ukočenosti može da bude posledica uklještenja nekog nerva ili mišića kojima se prenosi impuls i osećaj. Pritisak na njih, ititacija ili oštećenje može da stvori neprijatan osećaj u vašim udovima. Ovo su samo neki od najčešćih razloga ovakvih senzacija ili njihovog odsustva.

Previše ste stegli vaše pertle

Nemojte da stežete mnogo pertle kada vezujete cipele ili patike. Foto-ilustracija: Profimedia

Svakodnevno stezanje vaših pertli može da vrši pritisak na nerve koji mogu da šalju onda osećaj trnjenja i probadanja. Nosite cipele koje su dovoljno široke da su vam udobne, a nakon par dana imaćete ponovo osećaj u stopalima.

Imate čukljeve

Ta mala izraslina na vašoj kosti nije lepa a može da pravi i mnoge probleme. Vremenom, što više vaše stopalo pritiska ovu izraslinu to ćete više imati neprijatne senzacije. Promenom cipela i kupovinom onih koje su ortopedske, kao i neka druga medicinska pomagala mogu da budu od velike koristi. Ukoliko vam ni to ne pomogne, obratite se lekaru koji će vas uputiti na ortopedskog hirurga.

Imate diskus herniju

Dizači tegova i sportisti koji primećuju da imaju utrnula stopala verovatno imaju diskus herniju koja se dešava kada se kičmeni pršljenovi taru jedan o drugi i tako duž čitavog kičmenog stuba iritiraju nerve. Šijatični nerv se prostire od donjeg dela leđa sve do prstiju na nogama, a oštećenje može da dovede do pojave bola i slabosti u stopalima, zglobovima i nogama.

Dugotrajna iritacija nerva

Odgovarajuća obuća i sedenje su nešto na šta najviše trebate da obratite pažnju. Foto: Shutterstock

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posledica neurome ili iritiranog nerva. Javlja se osećaj bola pri hodanju koji nikako da prođe, a nastaje kao posledica dugotrajnog trčanja ili bavljenja nekim sportom. Za vežbanje i trčanje birajte posebnu obuću koja je napravljena baš u te svrhe.

Oštećenje nerava

Neuropatija je hronično stanje nerava uzrokovano nekim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili alkoholizam. Najbolje se leči kada se otkrije uzrok koji se nalazi u srži ovog problema, ali biće neophodno da posetite neurologa koji će vam prepisati lek protiv bolova.

Imate sindrom karpalnog tunela

Kada se nerv nađe u ovom tunelu onda je pritisnut i javlja se oštar bol sa trnjenjem i žmarcima. Javlja se retko, a uzrokuje ga neudobna obuća, povreda i oticanje donjeg dela tela. Ukoliko sumnjate da imate ovaj sindrom, obavezno se javite lekaru koji će vam propisati adekvatnu terapiju i preporučiti vam neka medicinska pomagala.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA